Pagina's

donderdag 17 augustus 2017

het weerbericht

Gisteren stond er een wandeling op het programma. De vooruitgang en de computer en dan heb je buienradar.nl. En je kunt zien of en waar het regent. Regen op komst dus niet wandelen. Onbetrouwbaar bleek achteraf want het bleef de hele middag droog. Hoe voorspelbaar of hoe onvoorspelbaar is het weer nog steeds anno 2017 .
De boer en het werk op het land en hoe afhankelijk men is van droog weer. Voorspellingen zijn dan belangrijk. Ik vraag me wel eens af hoe men dit deed voor het weerbericht. Oude wijsheden zijn daar een voorbeeld van. Het weer voorspellen en kijken naar het gedrag van de dieren. Ook een manier.
In mijn jeugd boeide het weerbericht me niet. Regen en bij regen het programma aanpassen en ik denk even aan die vakantie waarin we niets anders deden dan het spelen van monopoly. Wachten op droog weer. Ken een verhaal van een oudere broer en helpen op het land en hoe het maar niet droog wilde worden.

Vakantie en hoe belangrijk men het vindt dat de zon schijnt en dat het in ieder geval droog is. Mij maakt het eigenlijk niet zoveel uit. Gun de vakantiegangers die in eigen land blijven natuurlijk wel een zonnige en droge vakantie. Zelf ben ik niet afhankelijk van vrije dagen en ik mag elke dag weer van het weer genieten. Ik ken wel mensen die bij zonnig weer vrolijk zijn en bij regen gaan klagen. Gelukkig heb ik daar geen last van..
Boeren en er komen er steeds minder. Toch moeten we nog steeds eten en drinken en ik denk even aan die  groene oase die ons land is. Het vele groen en het groeizame weer. Werk en velen werken er niet meer op het land dus zo afhankelijk van het weer zijn we niet meer. Niet als het om werk gaat.

Voorspelbaar en voorspelbaar is het weer niet. Zon en warm weer willen en dan kun je het beste een paar weken naar de zon rond de middellandse zee gaan. Warmte en zon is dan zo goed als zeker. In ons land blijft het altijd afwachten en voorspellingen zijn niet echt betrouwbaar. Op korte termijn soms en op lange termijn niet.
Regen en je kunt nog steeds het beste gewoon naar buiten kijken en mocht het regenen even geduld hebben en wachten op droog weer.

Soms vind ik het ook wel lachen. Zo had men het een paar jaar geleden over een horrorwinter die er aan zat te komen en iedereen kocht winterbanden en al wat we kregen was geen horrorwinter. Volgens mij een afspraak tussen de bandenfabrikanten en de weermannen 😊
Op veel hebben we invloed en gelukkig nog niet op het weer. Het klimaat en samen hebben we een beetje invloed en verder is het gewoon afwachten. Droog of regen, vorst of dooi en het blijft gelukkig niet te voorspellen. Er is geen telefoonlijn naar de weergoden en bestellen kan dus niet 😊

Ouder worden en veel buiten zijn en soms weet ik wanneer het gaat regen en of het dus droog blijft. Wel handig en zo vaak regent het ook niet. Op fietse en alles fietsend en lopend doen en dan komt het wel eens voor dat ik nat wordt.
Tja sommigen voelen de regen en anderen worden alleen maar nat 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten