Pagina's

zondag 20 augustus 2017

goed natuurbeheer

40 doden door een aardverschuiving in Congo. Dit las ik afgelopen vrijdag op teletekst. Enkele regels verder en 14 doden door een terreuraanslag in Barcelona. Dit laatste was het nieuws van de dag. Natuurbeheer en natuurrampen en hoe kun je met goed beheer aardverschuivingen voorkomen. Ben benieuwd of die aardverschuiving met goed natuurbeheer voorkomen had kunnen worden. Ik denk het wel. Geld verdienen en niet kijken naar de gevolgen op lange termijn. Het voorjaar en bosbranden in Portugal en Spanje en ik lees ergens dat dit ook eigen schuld is en dat dit voorkomen had kunnen worden.
Natuur en ik denk even aan mijn vader. Zijn leven lang aan het werk op het land en in de landbouw. Ook een vorm van natuurbeheer. Van paard en ploeg naar de tractor en verder. De moestuin en noodzaak om al die monden te voedden. Ook een vorm van beheer van het land. Zelf ook nog even gewerkt op het land en lopen met een schoffel tussen de bieten door. Nu in deze tijd ook niet meer nodig en ik zie nooit meer iemand tussen de bieten doorlopen. Landbouwgrond en alles wordt gedaan met grote machines en de rol van de mens is klein.
Toch belangrijk denk ik dan. Niet alleen de opbrengst centraal maar ook een stukje natuurbeheer. Het betaalt zich vanzelf terug. En dat kan ook in negatieve zin. Zie een stukje over een streek in China en men heeft de vogeltjes uitgeroeid. Gevolg een insectenplaag en ook daar had men een oplossing voor. En nu een probleem met het bevruchten van de plantjes. Goed natuurbeheer is noodzakelijk.
Nederland en de strijd tegen het water. De vele dijken en het veen. Het moeras omgeturnd tot landbouwgrond en het vele vele werk wat al die mensen in het verleden hebben verzet. Ik denk even aan al die kanalen gegraven met de schop zonder machines. Voort en we moeten verder.
Af is het nu wel denk ik dan. Een paar maanden geleden een rondleiding door het hoogveengebied Bargerveen en het vele geld wat men besteedde om een stukje hoogveen terug te krijgen in ons land. Niet nodig maar leuk om het te zien.
Andere landen en andere werelddelen en hoe men met weinig respect voor de natuur veel geld wil verdienen en de gevolgen natuurlijk. Ik denk even aan al die aardverschuivingen en overstromingen en hoe men dit had kunnen voorkomen.
Ons land kan een voorbeeld zijn als het gaat om goed natuurbeheer en toch geld verdienen. Ben benieuwd hoe dat erover pakweg 50 jaar uitziet. Landbouw en veeteelt en het belang van het vee en het land en hoe dit ook ons belang is. Ook minder insecten in ons land en ook het geld verdienen is in ons land het allerbelangrijkste geworden en wat zijn de gevolgen voor de aarde waarop we mogen rondlopen.
Voorbeelden en de vele goede voorbeelden die ik zie als het gaat om goed natuurbeheer. Vaak een minderheid die het anders ziet en doet en hoe belangrijk die minderheid in de toekomst kan zijn.

Het zelf herstellend vermogen van de aarde en alles wat erop rondloopt. Het geld verdwijnt naar de achtergrond en andere dingen worden belangrijker en belangrijker. Dat is mijn droom!! 
Point of no return en dit kan dan niet meer en geen weg terug en dat kan een nachtmerrie zijn maar ik blijf positief 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten