Pagina's

vrijdag 11 augustus 2017

de trein dendert door

30 jaar geleden met de trein en ik koop een kaartje bij het loket. Een retourtje of een enkele reis naar de bestemming en contant betalen. 1 kaartje en de conducteur knipt een gaatje in het kaartje als bewijs voor gezien. Hoe anders is het nu. Ik heb een ov chipkaart en de ns heeft ook allang niet meer het alleenrecht als het om treinen gaat. In en uitchecken per vervoerder. Soms dus wel drie keer per reis in en uitchecken. Voor wie nooit met de trein rijdt abacadaba. Oftewel hij snapt er niets van.
Trein en hoe een kaartje kopen bij het loket verleden tijd is en dan de goedkope kaartjes bij bijvoorbeeld de kruidvat. Meestal een kaartje met chip en dat betekent weer in en uitchecken. Een paar weken gelden kwamen we een groepje ouderen tegen in de trein. Ze kregen les als het gaat om de trein. Hoe je aan een ovchipkaart komt. Hoe het in en uitchecken gaat en nog veel meer..

Hoe ingewikkeld men de trein kan vinden met al die goedkope kaartjes en ook het spoorboekje is verleden tijd en het internet heeft die plaats ingenomen. Ik kijk voordat ik in de trein stap even op ns.nl en ik weet hoe ik moet reizen. Een printer is dan ook handig om het reisadvies uit te printen en ook dit is alweer ouderwets. Met de smartphone en de ns app hoef je niets meer te missen en ben je geen printer nodig.
Zelf heb ik al jaren een ov chipkaart en een abonnement en geheimen heeft het treinen voor mij niet meer. Ik denk even al die anderen die moeite hebben met dit moeilijke gedoe en daarom niet (meer) treinen. Ook die mensen kom ik tegen..

De smartphone en inmiddels heb ik ook zo’n ding. Voornamelijk om te bellen en heel langzaam ga ik er meer mee doen. Niet met veel plezier maar om een beetje bij te blijven. Ik ben wel blij dat ik mee kan komen en dat komt ook door het feit dat ik een aantal jaren computerles heb gegeven en ik heb nog steeds wat aan die kennis.
Afgelopen week en we hebben het in de Inloop even over de smartphone en hoe sommigen nog steeds geen mobieltje hebben laat staan een smartphone. Enkelen hebben nog een simpel mobieltje voor bellen en smsen.
De sterkste schakel en hoe je in sommige kringen niet serieus genomen wordt zonder smartphone. Ook internet is voor sommigen nog steeds een vreemde wereld. Denk even aan die besmette eieren en hoe je de code van die eieren terug kunt vinden op het internet. Tja niet voor iedereen vanzelfsprekend…

De tijd en hoe door de tijd veel verandert en de vooruitgang. We moeten verder en we moeten gebruik maken van…... De goede oude tijd komt niet meer terug. Alles wordt ingewikkelder en dit komt ook door de komst van de chip en de opmars van de computer. En wie niet meekan heeft pech.
De trein dendert door en wacht niet. Zou wel leuk zijn. Even wachten op wie niet mee kan en wat rustiger rijden. Ook de zwakkeren, de laaggeletterden, de digibeten en vele anderen voor wie die trein te snel rijdt horen er bij en dat mogen we niet vergeten.

Keuzes en zelf maak ik keuzes. Wil ik iets wel of wil ik het niet. Soms is het jammer genoeg geen keuze en is het moeten. Tot nu toe lukt het nog en hoe lang nog 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten