Pagina's

dinsdag 29 augustus 2017

anoniem

Vanochtend een gesprek met een kennis en hij klaagde dover de ns. Goedkope kaartjes en eerder kon je die kopen zonder dat je aan de NS je gegevens moet doorgeven. Nu met code en je moet ze printen en natuurlijk wil de NS van alles en nog wat van je weten. Hij vertelt over zijn anonimiteit en hoe hij zijn best doet om anoniem te blijven. Geen facebook of welke sociale media dan ook. Geen mail adres doorgeven aan wie dan ook en nog veel meer niet. Zijn onzichtbaar zijn als het gaat om bijvoorbeeld het internet was heel belangrijk voor hem.
Denk even aan mijn eigen manier van omgaan met mijn gegevens en wat mensen wel niet van me kunnen weten als ze even googlen en wat ik allemaal wel niet plaats op facebook en deze blog. Met mijn mailadres ben ik iets selectiever en zelf dan ontkom ik ook niet aan spam. Reizen en mijn persoonlijke ov-chipkaart en wat de NS dan kan weten als het gaat om mijn treingebruik en wat doen ze dan met die gegevens? Handel en zo ben ik ook handel. Het hoeft natuurlijk niet altijd handel zijn en ik kan er ook voordeel van hebben.

Denk even aan die enkeling binnen het inloophuis zonder mail adres en zonder kennis van het internet en aan een ander die bijvoorbeeld aan alle aanbiedingen meedoet en kwistig strooit met zijn mailadres en die blij is met bijvoorbeeld een persoonlijke felicitatie van mediamarkt en met de cadeaubon die hij krijgt. Manieren en hoe er verschillende manieren zijn om om te gaan met het internet.

Hoe kwaadwillenden misbruik kunnen maken van je persoonlijke gegevens en misbruik kunnen maken van de kennis die ze van je hebben. Heel vaak gaat het dan om handel en geld verdienen maar stel je eens voor dat er weer een oorlog komt en ons land bezet wordt door bijvoorbeeld China of Rusland en men alle andersdenkenden wil opsporen en vernietigen. Tja ik denk dat ik dan ook aan de beurt ben :-)

Stilstaan en dan sta ik soms te weinig stil wat men met mijn gegevens zou kunnen doen. Voorzichtig en voorzichtig ben ik natuurlijk wel. Maar ja... Al die dingen wat men van mij uit digitale dossiers kan halen. Ik denk even aan bijvoorbeeld het medische digitale dossier en hoe veilig is dit en wat gebeurt er als dit in verkeerde handen valt.

Commercie en handel en daar maak ik me dan het minst zorgen over. Ben niet gevoelig voor al die mail en al die aanbiedingen en ik ben ook bijna niets meer nodig. Vind het wel grappig. Even googlen op een elektrische fiets en een dag later zie ik dan al die reclame voor e-bikes in bijvoorbeeld facebook verschijnen :-) Solliciteren hoef ik niet en ik hoef me niet als het daarom gaat niet druk te maken over mijn imago. Toch zal ik geen naaktfoto's van mezelf op het internet plaatsen. Sterker nog zulke foto's zijn er niet :-) Misschien het uwv en een keuringsarts die denkt me te kunnen beoordelen op mijn online activiteiten :-)

Anonimiteit kan een dagtaak zijn en dan moet je bijvoorbeeld bij alles wat je op het internet doet stilstaan bij de gevolgen die dit kan hebben. Zelf heb ik dat wat minder en mag men alles van me weten. Behalve mijn pincode dan. Misschien ga ik daar ooit weer anders over denken en sommige dingen kan ik dan zelf weer ongedaan maken. Sporen en er zullen altijd sporen blijven. Ook wel handig als iemand uit bijvoorbeeld mijn verleden wil weten hoe het met me gaat. Dit hoeft dan ook niet altijd positief te zijn en zo heeft alles voor en nadelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten