Pagina's

zondag 16 juli 2017

Tradities en gewoonteTraditie en ik denk even aan sinterklaas. Het is nog lang niet zover maar toch. De discussie over de kleur van zwarte piet en ‘zwarte’ tussen aanhalingstekens. Velen maken zich er druk om. Traditie en hoe moeilijk het is een traditie aan te passen. Zelf vind ik de kleur van de knecht van de goede Sint niet zo belangrijk.

Traditie en tradities die we met zijn allen delen. Koningsdag is ook 1 van de vele tradities in ons land. Vakantie in de zomer en met zijn allen naar het buitenland. Klagen over het weer en het is nooit goed of het deugt niet.
Traditie in het groot en in het klein. IK denk even aan mijn eigen leven en de vele tradities. Warm eten om 17.00 uur. In mijn jeugd de gewoonste zaak van de wereld en hoe ik nog steeds graag om 17.00 uur eet. Eten en wat je eet en vast blijven houden aan mijn jeugd. De vele boontjes in de zomer, boerenkool in de winter en seizoensgebonden eten. Ook een leuke traditie.

Traditie en hoe dit op gewoontes kan lijken en wanneer stopt de gewoonte en begint de traditie. Kan wel weer gaan googlen en gaan zoeken naar de definitie van traditie en gewoonte. Even geen zin in.

56 jaren jong en traditie en hoe ik hou van traditie. Iets wat ik al jarenlang op dezelfde manier doe. Hoe leuk het echter ook is af en toe af te wijken van die traditie.

Vooruitgang en hoe je alles anders kunt doen dan je ouders en grootouders. Hoe de tijd alles verandert en je soms niet veel keuze hebt en het anders moet dan je ouders het deden.

Meer en meer. Ook een traditie van de mens. Mijn ouders en grootouders streefden al naar een betere wereld voor hun kinderen en wij doen hetzelfde. En wat beter is, is ook al een traditie geworden. Niet iedere ontwikkeling is per definitie beter dan en ook dat kun je inmiddels wel traditie noemen 😊
H
oe weinig verandering er kan zitten in het doen en laten van de mens als het om traditie gaat. En of dat erg is. Vind het wel leuk om boontjes te eten in de zomer en de boerenkool in de winter. Net als mijn ouders en grootouders deden. Om 17.00 uur eten en tijdens het eten denk ik soms even aan het leven van mijn ouders en grootouders en wat er allemaal wel niet verandert is. En wat niet.

Werken moet nog steeds. Ook al is het werk wel wat verandert. Sterven en geboren worden en ook dat is niet verandert. Sterven kan nu anders dan in de tijd van mijn ouders en grootouders. Dat dan weer wel.

Veranderingen en ik persoonlijk hou niet zo van veranderingen. Het goede meenemen uit het verleden en er iets nieuws aan toevoegen. En wat is dan echt nieuw en wat deden mijn voorouders ook al.

Evolutie kan leuk zijn en vaak is wat evolutie genoemd wordt gewoon ontwikkeling. Iets wat bij de mens hoort. Van stilstand houden we niet en bij voorkeur moet het anders dan hoe men het vroeger deed. Waarom eigenlijk?

Ik hou van traditie. Niet van alle traditie. Dat is dan ook wel weer zo. Het goede meenemen naar morgen en de rest achterlaten in het verleden…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten