Pagina's

zaterdag 29 juli 2017

solidariteit


Solidariteit is een gevoel van eensgezindheid tussen twee personen of binnen een groep of samenleving. Het is een samenhorigheid die je verbindt met een andere persoon of personen, waardoor je je betrokken voelt met elkaar. Je staat voor gemeenschappelijke belangen en vecht daar ook samen voor.
Verschillen tussen volkeren en landen en ik denk even aan de gezondheidszorg. Solidair zijn en in ons land is dat gewoon geworden. Samen de ziektekosten opbrengen en delen door het aantal inwoners. Zag iets over Amerika en wat voor ons vanzelfsprekend is blijft daar een mooie droom. Gezond en ziek en samenleven en solidair zijn met de zwakkeren. Ook in ons land is het niet zo vanzelfsprekend meer. Ik denk even aan de hoge eigen risico en de mensen die de zorgpremie niet meer kunnen betalen. Vermijden is ook voor sommigen de gewoonste zaak van de wereld geworden. Het eigen risico en niet kunnen betalen. Het recht van de sterkste en gezond natuurlijk. Wel mee betalen en geen zorgkosten hebben. Scheelt weer eigen risico.

Solidair zijn met elkaar. Eensgezindheid en streven naar hetzelfde. Minder en minder het recht van de sterkste. Ook een mening natuurlijk en ook in ons land wordt het individu belangrijker en belangrijker.
Vind het wel wat hebben. Samen betalen voor de zorg en samen verantwoordelijk zijn voor de zwakste schakel. Het niet aan het volk overlaten maar van bovenaf opgelegd. Zo anders als in bijvoorbeeld Amerika waar men het heeft over een kleine overheid en de eigen verantwoordelijkheid. Grote verschillen tussen arm en rijk en dure verzekeringen waar de helft niet aan wil meebetalen. Hou van het Nederlandse systeem met oog voor wie het echt nodig heeft en 'verplichte' solidariteit.
Samen en iets meer dan 2 miljoen mensen kijken naar hetzelfde programma. Een record van de dag en hoe vaak kijken we nog naar hetzelfde als het om tv gaat. Verbinding en het overstijgt de verschillen. Tussen moslim en niet moslim, tussen arm en rijk, tussen laag en hoogopgeleid en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Heb het idee dat de solidariteit en zich verbonden voelen steeds minder en minder wordt. Het eigen ik centraal en samen zie ik steeds minder en minder.
De jaren 70 van de vorige eeuw en maar twee Nederlandse zenders en het is stil op straat. Iedereen zit naar hetzelfde te kijken. Nu in deze eeuw moeilijk voor te stellen.
Toch is er zo af en toe nog verbondenheid en vergeten we de verschillen. Denk even aan die Ajax-voetballer met hersenletsel en we zijn even allemaal verbonden. Of het Nederlands Damesvoetbalelftal en we zijn weer allemaal fan!!

De goede doelen en velen geven in goede tijden aan het goede doel. Wel verschillende goede doelen natuurlijk en ook dat is nu even een trend.
Zo vele mensen en zovele wensen en blij zijn dat je verschilt van je buurman. Ook hier zijn we het vaak over eens en gelukkig zijn er verschillen. Leuker is om de overeenkomsten te zien en te benadrukken.

Een zorgzame samenleving en oog voor elkaar en helpen. Gelukkig is er nog solidariteit en nu maar hopen dat het zo blijft en dat ons land niet te veel op Amerika gaat lijken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten