Pagina's

vrijdag 7 juli 2017

kansen en beperkingen

Beperkingen en kansen

Afgelopen week vakantie en met de trein naar Valkenburg. Beperkingen en met de auto kun je natuurlijk veel meer meenemen. We doen het met de trein en nemen naar draagkracht kleding en zo mee. De eigenaresse van het hotel vertelde hoeveel mensen soms wel niet meenemen voor een weekje en wat er allemaal wel niet uit de auto kan komen. Grappig en het is leuk om niet meer dan nodig en niet meer dan te dragen mee te nemen.
De laatste tijd in het nieuws en veel gelezen over ontspullen en met name tiny houses. Kleine huisjes en jezelf beperkingen opleggen als het gaat om de hoeveelheid spulletjes. Zelf wonen we in een rijtjeshuis met vier slaapkamers en hoeveel we wel niet verzameld hebben in die meer dan 20 jaar op dit plekje. De laatste tijd ben ik aan het opruimen en wat wil ik nog bewaren en wat kan weg.. Gestopt met het kopen van spulletjes en nu nog weg doen 😊
Lijkt me wel een uitdaging.. Ooit verhuizen en van 4 slaapkamers naar 1 slaapkamer en wat er allemaal wel niet weg kan. Spulletjes en hoeveel spulletjes dan onnodig zijn.
In mijn jeugd woonden we met zijn Zevenen in een nog kleiner huisje dan waar we nu met zijn tweeën wonen en toen ook ruimte genoeg

Beperkingen als het gaat om ruimte en hoeveel kansen dit kan bieden voor iets nieuws. Niet meer meedoen aan kopen en kopen en de ruimte die er dan ontstaat. Beperkt zijn als het gaat om  meedoen aan de economie en aan het kopen en kopen. Kansen en jezelf de kans geven het anders te mogen doen.
Werken en niet meer kunnen werken. Altijd vakantie en alleen niet het geld om altijd vakantie te vieren. Een beperking hebben in de ogen van de samenleving en de economie. Zelf ervaar ik dit niet zo. Geen stress meer en niet meer moeten en geen slechte dagen meer…..

Ruimte en rust en de rust om alles wat ik heb meegemaakt te verwerken en om het een plekje te geven. Minder geld en ook dat zie ik als een kans. Niet meer mee kunnen doen aan het geld verdienen en met bakken weer uitgeven. Altijd vakantie vieren hoeft dan ook niet en dat zie ik niet als een beperking…
Ruimte en de rust hebben om na te denken en om niets te doen. Velen hebben hier niet de tijd voor en ze gaan maar door zonder pauze en zonder pas op de plaats. Ook dat kun je zien als een beperking 😊

Ruimte om vrijwilligerswerk te doen zonder dat het direct om geld verdienen en weer uitgeven gaat. Genieten van de jaargetijden en van meer wat gratis is.
Gelukkig hebben we iets meer geld dan het minimum en verder kun je ook met wat minder geld dan gemiddeld gelukkig zijn.

Kansen en beperkingen en wat de 1 ziet als een beperking kan voor een ander nieuwe kansen betekenen. Veel verschillen tussen de vele ‘verschillende’ mensen in ons mooie land.

Het kapitalistische systeem biedt voor velen kansen maar is ook voor velen een beperking. Alleen maar bezig zijn met geld verdienen en weer uitgeven en hoe ik dat weer vaak zie als een beperking.
Genieten en genieten zonder direct bezig te zijn met geld uitgeven kan ook

Zelf vergeet ik dit ook wel eens en dan opeens weet ik het weer 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten