Pagina's

zondag 4 juni 2017

sporen



Sporen en ik denk even terug aan die sporen die nu nog terug te vinden zijn in de aarde van eeuwen geleden. Scherven en soms meer. Achtergelaten door mensen die eeuwen terug op de aarde rondliepen. Ik denk even aan die oude steden in ons land met historische woningen en nog meer sporen. Ik denk even aan de hunebedden. Ook uit een ver verleden. Voor het geschreven woord en we kunnen alleen maar raden hoe het leven op onze aarde er toen uitzag.
Sporen en de spoorrails. Aangelegd door de mens om de trein van a naar b te laten rijden en weer terug. In deze tijd met machines en niet meer met de hand. De kanalen met dezelfde reden gegraven. Goederen van a naar b brengen en onszelf ook van a naar b brengen. Het vele asfalt voor de auto en hoe graag we ons van a naar b verplaatsen. Mensen die hun hele leven lang op dezelfde plek blijven wonen zie je nog wel en altijd het verlangen om meer te zien. Vliegtuigen en de lucht en je bent geen asfalt nodig. De schepen en de zee en dit kan ook zonder asfalt.
Sporen en ik denk even aan mijn wandeling naar het winkelcentrum en een paar mensen die elke dag maar weer de sporen die we achterlaten opruimen. Het vele papier en de lege flesjes zomaar naast je neergooien en geen prullenbak in de buurt. Die is er wel maar gebruiken is wat anders. Sporen en wat we allemaal wel niet weg gooien. Soms netjes en soms slordig. Het plastic in de oceanen. Sporen van deze tijd en met grote gevolgen voor de toekomst.
Welke sporen vindt men in pakweg de 22ste eeuw nog van ons terug. Naast het geschreven woord dan. Zijn er dan nog auto’s, schepen en vliegtuigen. De computer van nu ziet er dan natuurlijk veel anders uit. Zijn we nog zo gek op reizen van a naar b.  Is er nog strijd en oorlog. Wordt er nog gevoetbald. Veel vragen en geen antwoorden 😊
Sporen en wil ik sporen achterlaten. Leven zonder het leven om je heen te verstoren. Samen laten we natuurlijk veel sporen achter. In mijn eentje natuurlijk ook. Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde en de stroom zal nooit meer hetzelfde zijn. Leven om de toekomst te veranderen. Doet me even denken aan de tijdreis machine en terug in de tijd en de tijd verstoren en iets veranderen waardoor het leven in de huidige tijd er anders uit komt te zien. Back tot he future. Stel dat ik niet was geboren en ieder ander wel. Hoe had hun leven er dan zonder mij uitgezien. Dingen waar ik ook niet te veel bij stil wil staan en ik ben er en de rest ook. En ik doe mijn ding en de rest ook.
Beslissingen die we met elkaar nemen of niet nemen en die beslissend of niet beslissend kunnen zijn voor het leven van toekomstige generaties. Iets waar we volgens mij te weinig bij stilstaan. De waan van de dag regeert. Denk even aan het klimaat en de invloed van de mens op dit klimaat. Denk even aan de manier waarop we met de vele grondstoffen omgaan die de aarde ons biedt.
Sporen en de vele sporen die we met zijn allen trekken en de sporen die we achterlaten. Af en toe is het leuk even terug te kijken en het spoor te zien wat je hebt achtergelaten. Even kritisch kijken naar het spoor en verder gaan. Achterom kijken is leuk en soms doe ik dit ook. Verder gaan en leren van het verleden. Of niet natuurlijk….
En je hebt nog sporen en niet sporen en wanneer spoor je en wanneer spoor je niet. Misschien een toekomstig onderwerp 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten