Pagina's

vrijdag 26 mei 2017

samen of alleenIk heb zin aan h√łken. In de buurt speelt Normaal. Met 3000 man bestormen we de zaal. We doen het samen, niet alleen. We doen het samen

Een klein stukje uit het liedje “we doen het samen” 1 van mijn favoriete liedjes van Normaal. Samen en niet alleen. In deze tijd staat het individu centraal en komt samen zeer zeker niet op de eerste plaats. Jammer eigenlijk. Samen is veel leuker dan alleen. Toch ga ik vaak alleen door het leven. Een klik hebben met een ander en ik heb een duidelijke klik met mijn lief en met een paar anderen.

Verschillen en verschillen met anderen zijn er genoeg te vinden. Waar let je op.. De verschillen of de overeenkomsten en het is veel leuker eerst naar de overeenkomsten te kijken en de verschillen de verschillen te laten.
Samenleven en we leven samen op dat kleine stukje aarde Nederland en we mogen het samen doen. Ik denk even aan die kabinetsformatie en hoe de verschillen weer benadrukt worden. Kijk eens naar de overeenkomsten en de verschillen kunnen dan minder belangrijk worden..

Het individu centraal en wat is het belang van het individu als het om samenleven gaat. Wat is het belang van rijkdom. Van die 10 procent die meer dan 50 procent van het vermogen in handen heeft. Dan gaat het even niet om samen maar om het eigen belang. Van die kleine groep die rond moet komen met weinig geld en een beroep moet doen op de voedselbank natuurlijk. Wat is dan samen en samenleven voor deze twee groepen. En wat is dan belangrijk als het om samen gaat. De hebzucht van die kleine groep rijken of de armoede van die kleine groep aan de onderkant.
De gemene deler tussen mensen en net zolang wegstrepen zodat je bij een gezamenlijk belang uitkomt. En de eigen mening wat minder belangrijk maken. De eigen mening en hoe belangrijk die voor ons allemaal is. En de strijd die erdoor ontstaat. Vele oorlogen zijn uitgevochten om de eigen mening en om het gelijk..
De economie en het recht van het geld en het recht van kopen en verkopen. Belangrijk als het gaat om het systeem en voor velen het allerbelangrijkste. Verschillen en verschillen houden het systeem aan de gang. Zonder gaat niet en zonder is er niets.
Samen en samenhang en samenwonen en samenleving. Een mooi woord waar het eigenlijk allemaal omdraait. Samen mogen we rondlopen op deze mooie aarde en samen mogen we er een feestje van maken. Alleen gaan we naar het concert om uiteindelijk samen feest te vieren. De eigen ik is dan minder belangrijk en het gaat niet om de 1ling maar om samen. Samen kan ook een slecht idee zijn.

Go with the flow denk ik dan en hoe we ons samen kunnen vergissen en hoe we samen verkeerde keuzes kunnen maken. Gevaarlijk is samen dus ook. Geen ruimte meer voor anders en voor mensen die het anders doen. Oordelen en veroordelen en hoe snel we samen mensen die het anders zien en doen veroordelen. Begrip en samen begrip hebben voor de mensen die anders zijn en het anders doen. Samen kunnen we er ook een puinhoop van maken en dan moet er ruimte blijven voor het individu. En voor anders zijn natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten