Pagina's

dinsdag 9 mei 2017

regeren is vooruitzienBegin jaren 90 en opgenomen in een ggz kliniek. Na een maand of 12 weer nadenken over de toekomst en terug naar huis. De psychiater vond dat geen goed idee en het advies werd beschermd wonen. Met begeleiding door het leven en met meerdere mensen in 1 huis. Geen zin in en besluit weer terug te gaan naar mijn flatje in de Bargeres. Met begeleiding van de ggz. Verder zelfstandig en alleen.
Regeren is vooruitzien en hoe die beslissing uiteindelijk goed uitpakte. Hoe had mijn leven er nu uitgezien als ik het advies van die psychiater opgevolgd had. Beslissingen en toeval en als mijn lief de dilgt 250 niet was binnengestapt en niet had besloten om daar vrijwilligerswerk te gaan doen. Hoe had mijn leven er dan uitgezien?
Vooruitkijken en niet alles is te voorspellen en het toeval en hoe belangrijk dat soms is. Toch heb je een beetje invloed op de toekomst en hoe het verder gaat. Keuzes en in staat zijn goede keuzes te maken. Nu wel maar er waren tijden in mijn leven dat ik daar niet toe in staat was. En dan ben je afhankelijk van de keuzes van anderen.
Jaren geleden gestopt met werken bij de sociale werkplaats. Een beetje een eigen keuze en een beetje het leven. Het leven die keuzes voor je maakt en ik mag zelf ook een beetje mee beslissen.
Keuzes en de invloed van die keuzes op je eigen leven en op het leven van anderen. Soms is er zoals ik al schreef niets te kiezen en maakt het leven een keuze.

Linksaf of rechtsaf of rechtdoor en de gevolgen op korte en op lange termijn. Politiek en de waan van de dag of een doel hebben. Hoe moet ons land en het leven in ons land erover pakweg 50 jaar uitzien en welke beslissingen moeten we nu nemen om dat te bewerkstelligen.
Het ikke en ikke en het individu centraal en eerst je eigen welzijn en dan pas het welzijn van de ander. Het werken centraal blijven stellen en de scholing.

Regeren is vooruitzien en ook best moeilijk. We bepalen in het groot met zijn allen de koers en kiezen. En hoe de waan van de dag kan regeren bij het maken van onze keuzes. Het klimaat en voorspellingen en hoe we de uitkomst kunnen beïnvloeden of juist niet natuurlijk. Wat is belangrijk als het om regeren gaat. Nu of later. Onze eigen toekomst op de korte termijn of de toekomst van toekomstige generaties op de lange termijn.

Om de vier jaar kiezen en verkiezingen en de koers iets naar links of rechts bijstellen en doelen die elke vier jaar weer kunnen veranderen. Denk even aan China en 1 partij en een programma 100 jaar vooruit in de tijd en een doel. Niet voor nu of morgen maar voor overmorgen. Anders dan in ons land.
Het grote centraal en hoe moeilijk regeren en vooruitzien dan kan zijn. 

En het kleine en waar sta ik over tien jaar. Beslissingen die ik nu neem en die van invloed kunnen zijn op mijn directe omgeving en op mijn toekomst. Gewoon leven en blijven ademhalen en mijn best doen denk ik dan en de rest aan het leven overlaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten