Pagina's

zaterdag 6 mei 2017

KlimaatveranderingHet klimaat verandert. Beetje bij beetje wordt het iets warmer en veel mensen maken zich zorgen. Wat gebeurt er als wereldwijd de temperatuur met meer dan twee graden stijgt en hoe merken we dit.
Vandaag halen we de 22 graden en dat is voor 31 maart een nieuw record. En zo wordt het steeds vroeger warm.
De schuld van de mens en het gevolg van steeds maar meer en meer willen of het is gewoon de natuur en zo eens in de zoveel eeuwen verandert het klimaat en dan is er geen sprake van schuld. De mens die steeds meer vraagt van de natuur en nooit genoeg heeft. De olie en het gas en de vele energie die we in deze tijd nodig hebben. Kunstmatige energie opgewekt door machines en geleverd door de fossiele brandstoffen. En de windmolen en de zonnepanelen rukken op. Meer en meer mensen die moeten eten en drinken en meer koeien, kippen en varkens en meer aardappel en andere plantaardige produkten.
Volgens sommigen heeft al dat meer en meer nagenoeg geen effect op de opwarming van de aarde en is de invloed van de mens nihil als het gaat om het klimaat. Zag laatst een reportage over een ontzettend grote Chinese stad met meer dan 1 miljoen inwoners en dat brengt natuurlijk veel auto en veel verwarming met zich mee. De smog is constant aanwezig en de zon en blauwe lucht ziet men niet meer. Tja dan vind ik het moeilijk te geloven dat de mens geen invloed heeft.
Vorig jaar in Parijs een klimaatconferentie en veel landen beloven o.a.  om de co2 productie terug te brengen en zich te gaan gedragen. De Amerikaanse president gelooft niet in de schuld van de mens en heeft andere plannen. Tot nu toe heeft hij het akkoord nog niet opgezegd en wat brengt de toekomst. Nederland wil zich ook gaan gedragen en maatregelen nemen en mensen maken zich alweer druk om wat dit gaat kosten en het geld is leidend. Ben benieuwd hoe het verder gaat en ons landje blijft een klein landje en als grote landen er al niet in geloven en niets willen doen…
De klimaatvluchteling en het stukje aarde waar je bent geboren wordt onleefbaar en levert geen voedsel meer. Op de vlucht en op zoek naar waar het beter is. Ons land ligt gunstig als het om het klimaat gaat en kan zich gaan opmaken voor meer en meer mensen die ook willen eten en drinken en meer en meer willen. Misschien iets te negatief maar dan kan het alleen maar meevallen.
Doen en wat kan ik zelf doen. De verwarming een graadje lager en niet overal het licht aan en afvalscheiding. Drie afvalcontainers inmiddels en het oud papier apart en ik doe braaf mee en meer kan ik ook niet doen. En fietsen en het openbaar vervoer en geen auto. Politiek en stemmen op een partij die het goed met de aarde en planten en dieren voorheeft en dan houdt het op.
Genieten doe ik wel met dit mooie weer en dat is het kleine en op het grote heb ik als eenling weinig invloed. Met elkaar en wereldwijd denk ik dan en daarvoor zijn we weer veel te verschillend. Hoop wel dat het meevalt en dat de opwarming en klimaatverandering niet al te veel invloed zal hebben op het dagelijkse leven en ik hoop ook maar dat het op de lange termijn ook mee zal vallen. En dat de aarde ook voor toekomstige generaties leefbaar zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten