Pagina's

woensdag 3 mei 2017

Herdenken en vieren5 mei 1945. Het einde van de oorlog en het einde van de Duitse bezetting. Vele Nederlanders afgevoerd en vergast. Alleen maar omdat ze Jood zijn. Ook andere bevolkingsgroepen waren de dupe. Ik denk even aan de psychiatrische patiĆ«nten en de verstandelijk beperkte medemens. Verzet was er ook in die 5 jaren oorlog. Met gevaar voor eigen leven je inzetten voor je medemens. Veel gesneuvelden en veel geweld en natuurlijk honger in de grote stad. Zag gisteren een stukje over Amsterdamse kinderen die  vel over been naar 1 van de wadden-eilanden gingen om aan te sterken.
Mijn ouders hebben de oorlog bewust meegemaakt en ken een paar verhalen van hun belevenissen en mijn oudste broer is in de oorlog geboren.
72 jaar geleden eindigde dus  de 2de wereldoorlog  en vanavond 2 minuten stilte om de slachtoffers van deze oorlog te herdenken. Zelf ben ik altijd 2 minuten stil en ik denk ook even aan al die slachtoffers van oorlog waar en wanneer ook in de wereld. En aan de oorlogen op dit moment en de vrede is op sommige plekjes op onze planeet ver weg. Oorlog en leiders die ruzie hebben en het volk laten vechten en het volk vecht zonder zich af te vragen waarvoor en waarom. Vrede en vrede op aarde blijft een mooie droom. Herdenken en even stilstaan bij de bevrijding en even stilstaan bij de mensen die ons hebben bevrijdt.
5 mei en de vrijheid vieren. Ook iets om bij stil te staan. Vrijheid en de relatieve vrijheid in ons land. Het leven is voor de meesten goed en ondanks dat we moeten werken en nog veel meer moeten ben je vrij in ons land. Zelf ben ik vrij en kan ik niet werken. Accepteren en sinds ik mijn arbeidsongeschiktheid geaccepteerd heb, voel ik me vrij en ben ik vrij. Geld en minder geld dan iemand die werkt en wat is geld waard als je je niet vrij voelt. Vrij zijn en vrij voelen en ken velen die door bijvoorbeeld hun handicap geen vrij gevoel hebben en hierdoor ook niet echt vrij zijn.
Ken ook  mensen die het goed voor elkaar hebben en zich echt vrij voelen en ‘zijn’. In mijn vorige blog had ik het over hersenspoeling en ook in ons land zie je dit terug. Nu even niet.
Samen mogen we stemmen en samen mogen we de koers van ons land bepalen. Vaak is het ‘go with the flow’ en niets meer en niets minder. De invloed van de rest van de wereld op onze manier van leven en het kapitalisme natuurlijk. Vrijheid van meningsuiting en mogen zeggen wat je wil en voor mij nog belangrijker: “mogen schrijven wat ik wil”
De vrijheid vieren en 72 jaar geleden was er 5 jaren lang helemaal geen vrijheid. Daarvoor natuurlijk wel. Vrij en ik gun iedereen vrijheid en een vrij gevoel en mogen en kunnen kiezen natuurlijk. Ook dat is vrij zijn en dan heeft de vrijheid in ons land wel zijn beperkingen. Elk systeem zal dat denk ik wel hebben!! De voor en nadelen van een systeem  en zolang de voordelen groter zijn dan de nadelen. Ook andersom komt voor en leven in een vrij land zonder dat je je vrij voelt en echt vrij bent komt ook voor.
4 en 5 mei. Bijzondere dagen en 2 minuten stil zijn en herdenken en de bevrijding vieren en wat is dan de bevrijding…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten