Pagina's

donderdag 11 mei 2017

Groter en groterGisteren heb ik met een aantal andere Inlopers een bezoekje gebracht aan de Meyertwerf in Papenburg Duitsland. Met zijn vieren in een auto en lang geleden dat ik in een auto had gezeten. Viel me niet tegen en niet echt druk. Wel snel en we werden veel ingehaald. Normaal in Duitsland om harder dan 130 km per uur te rijden. De meyertwerf en hoe groot die werf de laatste 10 jaar is geworden. Grote hal en grote schepen en hoe groter hoe meer men eraan verdient. Moet wel om mee te kunnen doen aan de scheepsbouw. Een rondleiding en hoe trots men op het grote was en uitbreidingen van de hal en veel cijfers. Leuk om een keertje te zien.
Het grote en hoe klein mijn wereldje was toen ik nog jong was en hoe groot de wereld nu kan zijn. Hou nog steeds van het kleine. 1 van de redenen waarom ik fiets en wandel en afstanden zijn betrekkelijk. Voor een autorijder is 100 km niets en voor een fietser en wandelaar is 10 km al veel.
Sneller en sneller hoort er natuurlijk ook bij en ik denk even aan het snelle internet en klagende mensen op het platteland over het trage internet. Hoe snel we leven anno 2017 en 100 km per uur in de auto is veel te langzaam. Gelukkig mag ik lopen en fietsen en mijn eigen tempo kiezen.
Groter en groter en hoe ik op 8 jarige leeftijd de schoenen van mijn oudste broer paste. Ik wilde ook zulke grote voeten en we hebben nu dezelfde maat. |Ik ben 1 meter 90 cm lang en de langste van de jongens. Streven naar groot zijn en genoeg is genoeg 😊 Krimpen en bij het ouder worden kleiner worden en dat duurt nog even.
Groot en hoe vaak we wel niet streven naar groter en groter. Terug kan niet en dat vraag ik me even af. Als het om schepen gaat. Een kleinere hal en kleinere schepen. Niet meer de massa en het grote centraal. Een groot huis hebben en een stapje terug kunnen of is het moeten doen. Streven naar meer en is meer altijd beter. Meer dan 3000 werknemers heeft de Meyertwerf en  dan nog de mensen die werken bij de vele andere bedrijven die afhankelijk zijn van dit bedrijf. Kan het minder denk ik dan. Ik denk even aan de tijd dat ik bij de AKZO werkte. Toen nog geen verf en de grootste werkgever van Emmen. En korter gelden de sociale werkplaats. Even de grootste werkgever van Emmen en arbeidsgehandicapten genoeg. Nu kleiner en kleiner.
Ook in de politiek gaat het om de massa en de partij met de meeste stemmen en heeft de massa dan altijd gelijk? Vaak niet denk ik dan en verblind raken door het sentiment en het meer en meer willen. Er is meer dan groter en groter.
Het kleine en kies vaak en graag voor het kleine. Kwaliteit of kwantiteit en is groter altijd beter. Het kan ten koste gaan van de kwaliteit. Sneller en sneller en groter en groter en hoe is het gesteld met ons welzijn?
Voelen we ons goed bij al dat grote en snelle gedoe. Ook iets wat ik me afvraag. Ik voel me wel goed bij het langzame en minder groot willen en minder meer willen. Keuzes en kiezen voor het kleine en voor minder snel. Behoren bij een minderheid en de meerderheid kiest steeds weer voor….
Gelukkig is groot en groter en snel en sneller niet verplicht. Soms ontkom ook ik er niet aan. Dat is dan wel weer zo…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten