Pagina's

woensdag 24 mei 2017

de stad of het plattelandIk ben opgegroeid op het platteland. Genoten van de rust en de ruimte. Als kind genoeg ruimte buiten om te spelen. Het uitzicht wat ik had op de lagere school. Bouwland, de aardappelen en de bieten. Verschillen met opgroeien in de stad en me nog niet bewust van de vele verschillen. Emmen was ver weg. Later in mijn tienertijd en we hadden het over wonen in Emmen. Mensen die op stand wilden wonen vertrokken naar dat dorp.   
Ik woon nu al langer in Emmen dan dat ik in Emmer-Compascuum heb gewoond. Een stad en de meeste inwoners van Emmen zien Emmen als een stad. Uitgegroeid van dorp naar een plaats met meer dan 50.000 inwoners en in mijn ogen nog steeds een dorp. We hebben nu een autotunnel en men wil hoogbouw in het centrum. Zodat het meer op een stad gaat lijken. Veel mensen en ook veel variatie als het gaat om mensen. 

Stad van dorpen denk ik vaak. Een aantal kleine kernen die samen een stad zijn. Ik woon nu zelf in Angelslo en daarvoor in Bargeres. Twee van de vele dorpjes die samen Emmen zijn. De grote stad en ik denk dan aan Amsterdam. 850.000 inwoners veel meer dan de 450.000 mensen die in Drenthe wonen. Of Utrecht of Rotterdam. In mijn ogen de echte grote stad. Emmen uitgegroeid van dorp naar stad als het om het aantal inwoners gaat.   

Reizen en ik heb vele plekjes in ons land gezien. Historische stadjes met mooie historische binnensteden en dat mis ik weleens als ik naar Emmen kijk. Een stad van de 20ste eeuw zonder historie en met iets te veel verbeelding.  Krimp op het platteland en groei van de randstad. 
Minder boeren en meer andere beroepen. Boeren en er mee stoppen. Er is geen droog brood meer mee te verdienen. Grotere tractoren en meer productie en meer opbrengst en minder geld. Het platteland loopt leeg en iedereen trekt naar de stad. Andere landen en ik zie de beelden op tv van steden met miljoenen inwoners en het lege platteland. Wat is er zo leuk aan wonen op een kluit. Veel mensen op een klein oppervlak. Ik ben blij dat Emmen zo uitgestrekt is en weinig hoogbouw kent. Het geeft me het gevoel nog steeds op het platteland te wonen. Niet echt natuurlijk.  
Ik kom ook in Amsterdam en in bijvoorbeeld Utrecht en de vele vele mensen die je daar tegenkomt. Aantrekkelijk en de trein naar de randstad zit veel voller dan bijvoorbeeld de trein naar Nijmegen. Ik ben dan blij dat ik vaker richting het zuiden ga dan naar het westen.  Emmen en iets meer dan 50.000 inwoners en de vele mensen. Veel auto’s en minder fietsers en nog minder mensen die lopen. 
Vorige week liep ik een stukje langs het IJ in Amsterdam en hoeveel wandelaars je dan tegenkomt. Gisteren even naar de winkel en hoe weinig mensen die dit net als ik lopend doen. Kiezen en kiezen tussen en geef mij maar dan het voetpad in Angelslo.  Terug en of ik terug wil naar het echte platteland. Nee denk het niet. Hou wel van de relatieve drukte van een grote plaats als Emmen. Waar je alles lopend en op de fiets kunt doen. Het goede openbaar vervoer en de trein die mij in een uur meer dan 100 km verderop brengt. Mis weleens het uitzicht uit mijn jeugd op de landbouwvelden maar de rust mis ik niet. Ik hou wel van de drukte die wonen in een grote plaats met zich mee brengt.      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten