Pagina's

dinsdag 16 mei 2017

criminaliteitalles wat door algemeen verbindende voorschriften strafbaar is gesteld en wat verder daarmee te maken heeft…

Vorig jaar kwam er een oude bekende naar me toe. Zijn leven lang aan de drugs en alcohol en de helft van zijn leven doorgebracht in de bajes. Ken hem van vroeger. Een broer van een vroegere buurvrouw en ooit vond hij het nodig bij me in te breken en een aantal eurocheques mee te nemen. Hij weet het nog en biedt zijn excuses aan voor die inbraak. Meer dan 25 jaar na dato en van al die inbraken die hij had gepleegd wist hij het nog. Hij vertelt over zijn criminele leven en zijn tijden in de gevangenis. Nog steeds drugs en het criminele pad had hij inmiddels verlaten.

Criminelen en de krant staat er vol van. Op te grote voet leven of domme pech en een goed voorstel. Hoe gemakkelijk het raken op het criminele pad kan zijn en hoe moeilijk het is om er weer vanaf te komen. Hoe een te dure levensstijl bekostigd moet worden. Hoe de vele reclame en andere vormen van aanzetten tot kopen en kopen een rol kan spelen.

Keuzes en sommigen zullen nooit kiezen voor criminaliteit en bij de groep hoor ik ook. Heb genoeg en hoef niet meer en koopzucht en hebzucht zijn twee zaken waar ik geen last van heb. Verder niet aan de drugs zodat ik ook daarvoor niet het criminele pad op hoef. Meer en meer en hoe gemakkelijk het criminele pad soms is. Alles kunnen kopen en geen grenzen meer. Schulden hebben en er is geen gemakkelijkere manier dan de criminaliteit. Het snelle geld en de kans om gepakt te worden natuurlijk. Velen houden hier gewoon rekening mee. Na de gevangenis en hoe het snelle geld steeds weer de bonus kan zijn.
Gestoorde mensen kom je ook veel tegen als het om criminaliteit gaat. Mensen die de waarde van een mensenleven niet kennen en zomaar zonder reden aan het moorden slaan. Ook dat lees ik wel eens. De gekte en gekte kom je veel tegen als je er oog voor hebt.

De tv als venster op de wereld en dan zie je hoe in sommige steden in de wereld de criminaliteit een grote rol speelt en hoe weinig een mensenleven waard is en kan zijn. Ik ben blij dat ik in Nederland en in Emmen woon waar ik gewoon zonder dat ik de kans loop om beroofd of vermoord te worden over straat kan. De deur op slot natuurlijk als ik weg ga. Vroeger niet echt nodig en nu wel. Jammer. Een dief is een dief natuurlijk en waarom steel je. Honger en dorst of om het meer en meer natuurlijk en het kapitalisme speelt de grootste rol.
Zie op tv  ook wel eens plekjes waar de criminaliteit geen rol speelt en iedereen zich gedraagt. Geen hebzucht en geen meer en meer. Kleine gemeenschappen en samen en delen staat voorop.

In mijn eigen leven speelt hebzucht en meer en meer geen rol en ook in mijn gekte heb ik nog nooit iemand kwaad willen doen. Is dat geluk of is het opvoeding? IK denk het laatste en ook geluk zal wel een kleine rol spelen. Wat doet iemand besluiten om te gaan stelen of om iemand te vermoorden en de reden is dan voor mij niet zo belangrijk. Fout is fout. Eerlijk en oprecht door het leven gaan zonder dat men zich verschuilt achter wat dan ook. Toegeven dat je iets fout hebt gedaan en eerlijk de straf accepteren en de smoesjes achterwege laten.
Keuzes en heel vaak zie ik crimineel gedrag als een keuze of ik heb het mis en is het net als bij vele andere zaken in het leven geen keuze en komt het door het systeem en het feit dat de mens verre van perfect is…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten