Pagina's

donderdag 20 april 2017

vroeger was alles beter....Vroeger en ouder worden en terugkijken en de verandering zien. Geboren in 1961 en dan is er best veel veranderd in die tijd dat ik nu op deze mooie planeet rondloop. De tv thuis en van zwart-wit naar kleur. De bromfiets, het vervoermiddel van de arbeider en nu de auto. De komst van de computer en de mobiele telefoon. Zomaar een paar veranderingen van de laatste 50 jaar.
Terugkijken en het idee krijgen dat vroeger alles beter was. Een tijd zonder de computer en zonder nog veel meer. De vooruitgang en dan zou alles beter moeten worden. De tijd en de tijd tikt door en de mens streeft naar meer en meer.

Ik kan nu niet echt zeggen dat vroeger alles beter was. Vaak is dit een gevoel en het kan ook heimwee zijn. Heimwee naar jonger zijn en heimwee is dan een raar iets en het blijft een gevoel. Zit wel veel lekkerder in mijn vel dan pakweg 30 jaar geleden. Ervaring en levenservaring en leren omgaan met je eigen beperkingen en met je eigen mens zijn. Weten wat goed en niet goed werkt en weten dat ik niet perfect ben. Leren leven met mijn beperkingen en met het ouder worden. Ouder worden en hoe leuk dit kan zijn.
Vroeger reden er nog geen 8 miljoen auto’s rond in ons land en ook zijn er door de jaren heen steeds meer mensen bijgekomen in ons landje. Meer en meer en dit vraagt ook verandering. Als we alles nog zo zouden doen als in bijvoorbeeld de jaren 50 van de vorige eeuw dat was er denk ik  niet genoeg te eten en te drinken voor die 17 miljoen mensen die nu in ons landje wonen. Het is dan maar goed ook dat de landbouw en veeteelt veranderd zijn.

Eten en drinken in overvloed en nog veel meer in overvloed. Hoe groot de supermarkt is geworden vergeleken met de vorige eeuw en hoeveel keuze we nu hebben. Vrije tijd en hoeveel vrije tijd we nu hebben vergeleken met de jaren 60 van de vorige eeuw. Armoede en armoede is er nog steeds maar veel minder dan pakweg 50 jaar geleden. En armoede en armoede en de verschillen tussen de armoede in de jaren 50 en de armoede nu.
De computer en al de veranderingen die dit met zich mee heeft gebracht. Hoe leuk dat ding soms is en ik denk even aan delen en samen. Contact en hoe de computer het contact tussen mensen heeft veranderd.

Werk en hoe het werk wat we mogen doen er nu uitziet en hoe het werk er vroeger uitzag. Vele beroepen zijn verdwenen en nieuwe beroepen zijn er bijgekomen. De beloning  en hoe het werk beloont wordt. Ook dan zie je groei
Groei en komt er ooit een einde aan. Af is af zou mijn vader zeggen en we kunnen ons gaan richten op iets nieuws. De economie zorgt ervoor dat we verder zullen gaan en nooit echt tevreden zullen zijn. Dit kan ook iets te negatief zijn natuurlijk. 
De vooruitgang en vroeger was alles slechter. Als het om eten en drinken gaat wel en de vele andere dingen die de vooruitgang met zich meebrengt. Vooruit en vooruit en ouder worden en kunnen verlangen naar vroeger. De eenvoud en het simpele en hoe ingewikkeld en complex het leven in 2017 kan zijn. 
Soms zou ik wel terug willen in de tijd en dan met de kennis van nu. En het goede meenemen en het slechte achterlaten. Zo zou het wat meer mogen of is het moeten zijn. Het slechte achterlaten en het goede meenemen naar morgen…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten