Pagina's

zondag 16 april 2017

Nederland is volIk zie wel eens beelden van het lege Amerika. Uren rijden zonder dat je huizen ziet en anderen tegenkomt. Een uur rijden naar je buurman. In de trein en uren lang een lege vlakte zonder bebouwing en zonder.. Ons land is vol denk ik dan. Lopend en een aantal jaren geleden het Pieterpad gelopen. Een uur lopen zonder anderen tegen te komen en zonder huizen te zien en het bouwland en het bos. Dat kwam wel eens voor en de indruk dat er in ons landje nog ruimte genoeg is.
Ik woon in Emmen in een rijtjeswoning. 7 huizen aan elkaar gekoppeld en de buren op nog geen halve meter afstand. De tuin gescheiden door een schutting en altijd de nabijheid van de buren. Op loopafstand de straat en weinig auto’s en alleen bestemmingsverkeer en een stukje verder de doorgaande weg met al zijn verkeer. Op loopafstand ook de emmerdennen en soms loop ik wel eens naar het inloophuis door het bos en ik kom even geen andere mensen tegen in het bos. Wel het geluid van de altijd aanwezige auto.

Treinen en zonder auto voor mij de enige manier om nog ergens te komen. Uren lang in de trein zonder dat ik me bijvoorbeeld bewust ben van de vele auto’s in ons land. Naar buiten kijken en bijna geen moment zonder leven. Snel en altijd de bebouwing en de mensen. En je zit natuurlijk nooit alleen in de trein.
Een paar jaar geleden met de bus naar Groningen en niet rechtstreeks maar met een omweg. Verlangde naar de leegte en wilde door de veenkoloniƫn en dat viel tegen. Langgerekte straten en bebouwing en weinig bouwland gezien. Rechtstreeks naar de stad Groningen kan ook en dan geniet ik van de aardappelen en de bieten die je onderweg ziet.

Lopen en dan lijkt ons landje nog lang niet vol. Mag graag wandelen en een uurtje lopen zonder anderen tegen te komen kan nog steeds. Ook de auto hoor en zie je soms niet en de rust en de relatieve stilte natuurlijk. Stil is het bijna nooit en altijd het geluid van de mens.

Vakantie en het lijkt me wel eens leuk om de leegte te gaan opzoeken. Ver weg van de drukte en het vele verkeer en de vele mensen die je in ons land hebt. Aan de andere kant ben ik wel gewend aan de drukte in ons land. Gelukkig hoef ik niet mee te doen aan de auto en mag ik lopen en dat tempo bevalt me goed. Vind het ook wel leuk om te laten zien dat het anders kan en haast niet hoeft.

De club van 10 miljoen en een groep mensen vind 10 miljoen mensen wel genoeg voor ons land. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en nog geen 10 miljoen inwoners en vooruitzichten op veel meer en men maakt zich zorgen. Is er wel genoeg eten en drinken voor zoveel mensen in ons land. Nu 17 miljoen mensen en er is genoeg eten en drinken voor nog veel meer.
Ruimte en dan vind ik ook wel dat ons land vol is er geen ruimte is voor nog 3 miljoen erbij. Nu al geen stukje Nederland zonder dat de mens het nodig heeft. Wel veel natuur en wat is natuur…

Ook het klimaat speelt nu een rol en opwarming van de aarde en wat doet dat met het leven in ons land en wat betekent dit voor de toekomst en voor de vele mensen op deze aarde. Moeten we bijvoorbeeld ruimte gaan maken voor nog meer mensen die droge voeten willen houden en/of honger hebben.

Het blijft afwachten wat het wordt. Meer en meer mensen of niet natuurlijk…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten