Pagina's

dinsdag 25 april 2017

Koningsdag

Ben jij een republikein of een democraat? Die vraag stelde iemand mij een tijdje geleden. Ik denk dan direct aan Amerika en de twee grootste politieke partijen en de strijd die ze elke 4 jaar weer voeren. Wie mag de president leveren?  Dat was niet de bedoeling van die vraag. Ben ik koningsgezind of niet.. Dat was de vraag.
Ik denk even aan die Koninginnedagen van de jaren 60 en 70 Koningin Juliana en het jaarlijkse defilé en paleis Soestdijk. Al die mensen die de koningin kadootjes kwamen  brengen en die hele lange optocht met het commentaar van en dat weet ik even niet meer. Vond het wel bijzonder. De koning of koningin en er is er maar 1 van en hij/zij is er voor volk en vaderland.
Me een beetje verdiept in de geschiedenis van ons koninkrijk. Iets meer dan 200 jaar oud en ooit begonnen met een Franse koning en toen Willem1, Willem 2 en Willen 3 en de dames. Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Een koninkrijk met in deze tijd weinig macht en regeren doen ze niet meer. Ons land is een democratie en de koning heeft geen macht meer.
Geboren worden en weten dat je toekomst al vast staat en dat je zelf niet kunt kiezen. Als het om een beroep gaat dan. Koning zijn kun je ook zien als een beroep of is het een bestemming. Volk en vaderland en een verbindende functie  hebben. Velen zijn blij met je en weinigen zijn geen voorstander van je.  Privacy heb je ook niet echt.
We hebben nu een koning en over een paar dagen is hij jarig. 50, een mooie leeftijd en hij is 6 jaar jonger dan ik. Ik maak denk ik niet meer mee dat zijn dochter koningin wordt. Niet dat dat niet zal gebeuren. Ik stel me voor dat hij tot zijn 70ste of 75ste koning blijft en het is maar de vraag of ik er dan nog ben…
Oh ja ben ik koningsgezind of niet? Maakt me niet zoveel uit eigenlijk. Het systeem en ons land is een koninkrijk en kapitalistisch en een democratie.
Zal echter niet zo gauw iets oranje gaan dragen of de vlag uitsteken op Koningsdag. Ben gewoon geen fan van het kapitalisme en van het systeem. Verder doet de koning wel zijn best voor het land en voor het volk. Verder heb ik geen mening.
Het kan altijd nog slechter en zo slecht is het leven in ons land niet.  Of dit komt door het feit dat we een koninkrijk zijn? Misschien wel. Al eeuwen lang 1 familie die de koningen en koninginnen leveren en we weten niet beter en ook niet slechter 😊
Koningsdag en dan denk ik even aan een vrije dag en de vrijmarkt. In de tijd van Koninginnedag heb ik er ook een paar jaar gestaan.. Overbodige spulletjes verkopen voor een zakcentje. Meestal ga ik nu alleen nog even een rondje lopen over de markt. Niet om te kopen. Heb alles al. Koningsdag vieren en laten zien dat ik blij ben met de koning……
Slechter kan en beter ook…. en we weten al eeuwen lang wat we aan de koninklijke familie hebben en zonder kan ik me ook niet voorstellen!!
Wens een ieder een mooie koningsdag en bedenk…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten