Pagina's

dinsdag 4 april 2017

het geheugenHet geheugen is het vermogen van een mens of dier om informatie te onthouden. Het omvat drie belangrijke aspecten, namelijk de opslag, het vasthouden of bewaren en het terugzoeken van informatie.
Wat weet ik nog van 50 jaar geleden. De tijd dat ik 6 was en dat is niet echt veel. Wat onthoud ik en wat vergeet ik. Mijn hoofd is geen harde schijf met mapjes van elk jaar en waar je dan even in kunt bladeren en herinneringen ophalen. Gelukkig niet of is het jammer?
Selectief en een selectief geheugen hebben en de leuke dingen onthouden en de minder leuke dingen vergeten of andersom. Onthouden en dit kan ook weer per persoon verschillen. En ziekte natuurlijk. Ik denk even aan hersenziektes zoals Alzheimer en Korsakov en vergeten en het grote vergeten. Lijkt me niet echt leuk. Vergeten. Vorige week sprak ik met iemand wiens vader vergat en hoe dit zijn grootste angst was en ook dat was hij vergeten en hij lijdt er niet echt onder. Het voordeel van vergeten.
Gekleurd geheugen en verschillen en hoe een herinnering per persoon kan verschillen. Ook wel grappig dat ik anders terugkijk op gebeurtenissen die ik samen met bijvoorbeeld mijn zussen heb beleefd.
Hoe tijd herinneringen kan veranderen en hoe goed het dan is dat er anderen zijn met wie je herinneringen kunt ophalen en hoe leuk het kan zijn dingen te bewaren die met speciale dagen te maken hebben. Foto’s bijvoorbeeld en hoe foto’s een tijdsbeeld weer kunnen geven. Tja de foto en hoe gemakkelijk een foto maken is geworden. Heb nog een fototoestel en zo af en toe maak ik daar foto’s mee om ze daarna af te drukken. Velen maken de hele dag door foto’s met de smartphone en dat is dan het geheugen geworden. Kom ik uit bij de computer en het geheugen van de computer. Objectief en betrouwbaar tot het kapot gaat en je alles kwijt bent.
Mijn eigen geheugen en hoe ik gebeurtenissen onthoud die anderen allang vergeten zijn. Hoe persoonlijk het geheugen is en kan zijn. Delen en vind het ook leuk herinneringen te delen en te praten over vroegere tijden. Leeftijd en hoe je vooruit kunt kijken en naar middelen zoekt om je dromen waar te maken. Ouder worden en herinneringen worden steeds belangrijker en hoe veel ik al meegemaakt heb en hoe veel herinneringen ik heb en veel ben ik natuurlijk ook vergeten. Ruimte en hoeveel ruimte heb je in je hoofd om alles te onthouden en belangrijker er iets mee te doen. Leren van je ervaringen en leren van wat je hebt meegemaakt. Ook een gave die niet iedereen heeft en die ik ook vaak niet heb. Verre van volmaakt en volmaakt zijn lijkt me ook saai.
Kleur en  hoe gekleurd het geheugen kan zijn. Balen van iets en balend terugkijken op of goede zin en dan terugkijken en hoe herinneringen dan kunnen veranderen. Boeiend en leerzaam. Leren en school en hoe belangrijk het geheugen dan is. Ouder worden en iets nieuws leren wordt moeilijk en de vaardigheid om te leren wordt zwakker. Jong geleerd is oud gedaan en dat is niet voor niets. Ouder worden en vergeten en Ik ben benieuwd hoe goed mijn geheugen over pakweg 20 jaar nog is en of ik ook Alzheimer krijg. Het zit  niet in de familie maar je weet nooit 😊
En verder geniet ik wel van mijn geheugen. Ook omdat ik de laatste tijd goed te passe ben en lekker in mijn vel zit en dan worden herinneringen leuker en gekleurd natuurlijk en dat is niet erg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten