Pagina's

dinsdag 11 april 2017

het communisme is niet meer!!Het economische en politieke systeem waarin land en kapitaalgoed publiek bezit zijn en de autoriteiten de productie, prijzen en distributie bepalen.

Cuba is nog het enige communistisch land in de wereld en verder regeert het kapitalisme. Che Guevera, een Cubaanse rebellenleider die samen met anderen eind jaren 50 en begin jaren 60 Cuba bevrijdde van het kapitalisme. Een eind aan de onderdrukking van de arbeider. Vorig jaar of was het begin dit jaar overleed Fidel Castro. 1 van de kameraden van Che en Che zelf heeft de jaren 70 niet gehaald. Che Guevera en zijn afbeelding en bij veel tieners hing in de jaren 60 een poster boven het bed van deze held. Mode en meestal had men niet zoveel met zijn idealen. Een paar maanden geleden en een neef had een nieuw behangetje uitgezocht voor zijn zoontje en ik zie zijn afbeelding weer terug. Ik vraag hem even of hij weet waar Che voor stond en wat zijn idealen waren en hij weet van niks.
Vrijheid en democratie en heel vaak gaat dit weer gepaard met het kapitalisme. Vrij zijn is leuk en mogen schrijven wat ik wil en ik ben er wel blij mee. Zou ik anders willen en kunnen. Denk het niet en ik ben ermee opgegroeid.
Che en ik heb nog een T-shirt en tas van hem en ik heb wel iets met het communisme.
Publiek bezit en geen verschillen als het om geld gaat en iedereen gelijk. De staat bepaalt en heeft oog voor de zwakkere en minder recht voor de sterkste. Gezondheidzorg voor iedereen gelijk en gratis en scholing idem dito. Minder geld  
Cuba had de pech dat de rest van de wereld en vooral Amerika niet gelooft in het communisme en ze worden of is het werden geboycot. Cuba en al jaren lang arm en weinig rijkdom en weinig criminaliteit en geen vrijheid als het om politiek gaat. Strafkampen wordt ons dan verteld en heropvoeding. Misschien moet ik ook wel heropgevoed worden 😊

Oh ja,  je had ook nog de USSR. Oftewel de Sovjet Unie en dat is er ook niet meer. Het communisme heeft ook daar verloren en het geld heeft de macht. De wereld en je kunt stellen dat het kapitalisme en de democratie hebben gewonnen. Grappig is dat een democratie altijd gepaard gaat moet gaan met het kapitalisme. Snap ik niet altijd en eigenlijk ook wel.
Oh ja Cuba en men heeft het daar nu over een evolutie binnen het communisme en meer bezit toestaan en meer ongelijkheid. Lijkt me ook wel wat voor het kapitalisme. Een evolutie en meer in handen van de staat en niet alles overlaten aan de markt en de marktwerking.

Kan het wel loslaten en geniet van de vrijheid die ik nu heb. Kan niet meer meedoen en ik wil ook niet meer. Genieten van het (n)iets doen en genieten van de vrije tijd die ik heb. Kijken en toekijken hoe het steeds minder leuk wordt. Het ego staat centraal en de jeugd is ook niet echt meer rebels. De smartphone en de opleiding centraal en ook Koos werkeloos heeft het opgegeven. Verplicht werken met een bijstandsuitkering indien mogelijk natuurlijk en niets doen is verboden. Geld mag niet gratis zijn en zo nog veel meer. Genoeg over te zeggen en misschien doe ik dat ook teveel.

Het communisme heeft de strijd verloren en de vrijheid heeft gewonnen of misschien is dit  iets te positief. Het kapitalisme heeft de macht en het geld is vele malen belangrijker geworden dan mens zijn en dat is denk ik weer iets te negatief. 😊

Een mix tussen de twee vormen zou in mijn ogen de ideale samenleving kunnen zijn…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten