Pagina's

vrijdag 28 april 2017

de lenteMidden vorige maand en de lente nadert en krijg steeds meer zin in zon en warmer weer. Nog geen tijd om de winterjas op te bergen en heel langzaam blijft het in de avond langer licht. 20 maart was het zover en het begin van de lente. Leren en je leert dan dat de lente op 21 maart officieel begint. De weerkundigen vinden dit weer lastig en die maken er 1 maart van. De astronomische lente begint op de dag dat het even lang licht en donker is en daarna blijft het steeds langer licht. Opbouwen naar de langste dag en na het begin van de zomer minder en minder licht. Het begin van de herfst en licht en donker zijn weer in evenwicht. En hierna worden de dagen weer korter en dit duurt gelukkig nog even.
Eerst de lente en vorige week 20 graden dagen. De tuinstoel staat voor het huis en de warmte van de zonnestralen tot me nemen. Een paar struiken en de musjes scharelen wat rond. Afgelopen weekend een boswandeling en je hoort de hele wandeling de vogels en meer ook niet. Zonnestralen en de kracht van die zonnestralen en de winterjas kan uit. Inmiddels ook mijn eerste ijsje al genuttigd.
In mei leggen alle vogels een ei en vaak is dit nu iets eerder. De seizoenen en jonge dieren en ik denk ook even aan de lammetjes. Afgelopen zondag op een kinderboerderij en de lammetjes waren er al. Ook afgelopen weekend bij een schaapskooi en de vele lammetjes vallen op. De geboorte en de seizoenen en bij de mens is dit anders en ze doen niet aan seizoenen en zo worden er het hele jaar door mensen geboren. Zelf in januari jarig dus in de lente verwekt. Ook een reden om te houden van de lente.
De bomen en ruststand en nog even en de bladeren zitten weer aan de bomen. Zag de eerste voortekenen al en als het zo doorgaat met de temperatuur is in mei alles weer groen. De gele narcissen die overal bloeien. Ook een teken van beter weer en het gras is ook al weer voor de eerste keer gemaaid.
Mensen en werk en veel seizoensgebonden werk is er niet meer. Een beetje op het land en de boeren en ze hebben het in de lente ook wat drukker dan anders. Zaaien en het land voorbereiden en bemesten. Soms mogen de koeien weer van stal en de melk oftewel de kwaliteit van de melk kan iets veranderen door het vele gras dat ze opeens gaan eten.
Zomertijd en aan het eind van maart ging de klok vooruit. Een uurtje korter slapen en in de avond meer licht. Kan in de avond weer naar buiten. Genieten van het licht en de warmte. Je ziet de mensen die vaak chagrijnig kijken opeens weer lachen en genieten. De buitenactiviteiten natuurlijk en afgelopen zondag de 4 mijl en mooi weer en de terrassen zaten vol. Klimaatverandering en nieuwe records en steeds eerder de eerste warme dagen en wat is normaal. We kunnen ook weer met onze kleinzoon naar buiten en stoeien en voetballen.
De jaargetijden en zoals jullie kunnen weten ben ik wel fan van het Nederlandse klimaat en de jaargetijden en zin hebben en ik heb weer zin in de lente !! En ik kan me al verheugen op de zomer maar eerst de lente natuurlijk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten