Pagina's

zondag 12 maart 2017

Verslag van de vierde wandeling van het winterkwartet.12 maart en gisteren en vandaag vindt de vierde wandeling van het winterkwartet plaats. De eerste drie heb ik op zaterdag gelopen en kies nu voor de zondag. Winter en winter is het vandaag niet. Net boven de 10 graden en af en toe zon en droog. Besluit te kiezen voor mijn lentejas. Voor de winterjas is het te warm en van lopen krijg je het ook warm. Vanmorgen om 7 uur werd ik wakker met wat hoofdpijn. Volle maan en meestal krijg ik dit wel mee. Veel buiten zijn en bewust zijn van de maan en de zon. Half tien neem ik de bus naar de startlocatie. Aan de slenerweg tussen Sleen en Schoonoord. Tegenover de startlocatie stap ik om 10 uur uit. Even inschrijven en starten. Veel bos vandaag. Het Slenerzand en de Slenerweg loopt daartussen door en we steken die weg vandaag een keer of 4 over. In het begin van natte stukken en met een beetje afwijken van de paden blijven mijn schoenen droog. Wandelen en wandelen is de haast uit je hoofd lopen en kijken wat er overblijft. Veel mensen willen die haast niet kwijt en als je het meer dan 80 procent van de tijd druk hebt zit je natuurlijk ook in een bepaald ritme. Druk en druk heb ik het niet vaak en hou van rustig aan en fietsen en lopen. Hardlopen is weer iets anders en binnenkort de 4 mijl van Emmen met bijna 4000 mensen die meedoen. Het wandelen is minder populair en gisteren en vandaag samen iets meer dan 500 deelnemers.
De route dus en veel bos aan weerszijden van de Slenerweg. Ook de kibbelkoele is opgenomen in de wandeling. Een recreatievijver van Staatsbosbeheer en op warme dagen zijn hier veel mensen te vinden en nu rustig. Ook leuke smalle paden en stukjes fietspad. Het laatste stukje naar de rust in Noordsleen en even uit het bos de bewoonde wereld in. Op het terras zit iemand die me herkent van Normaal en voor mij verleden tijd. Even een praatje en neem ook buiten pauze. Water en brood en weer verder. De eerste 8 km zitten erop en via dezelfde weg terug naar het bos en de tweede helft. Weer de weg oversteken en we blijven aan die kant. Lange stukken en langs twee oorlogsmonumenten. Het is nu wat rustiger op de route. Neem nooit zo lang pauze en ook de 20 en 30 km lopers zijn er nog niet. Meer dan 250 wandelaars vandaag en dat is genoeg denk ik dan. Iedereen kan zijn eigen starttijd kiezen. Zolang het maar tussen half negen en 13.00 uur afhankelijk van de afstand die je loopt.
De galgenberg, prehistorische grafheuvels en zomers lopen hier schapen oom te zorgen dat de grafheuvels zichtbaar blijven. Hierna een celtic field. Ook historie en de contouren van een akker uit lang vervlogen tijden. Zonder apparaten en zonder tv en computer en zonder al die informatie en nieuws uit de wereld en natuurlijk veel minder mensen op onze mooie aarde. Soms hoef ik ook niet te weten dat het op andere plekjes op onze aarde slechter leven is of oorlog. Het kleine en het grote en wordt je van al die informatie nu echt gelukkiger. Zou best een kijkje willen nemen in die oertijd zonder al dat nieuws en al die apparaten. Overlevering en men gaat er even vanuit dat men toen niet oud werd. En zo zijn er nog veel meer veronderstellingen en zeker weten doen we het natuurlijk niet. De geschiedenis begint bij het geschreven woord en schrijven deed men in die tijd denk ik niet. En zo loop ik wat te mijmeren.
Om 10  over 1 kom ik weer bij start en finish en de bus is net weg. Wachten tot 14.00 uur en een kopje koffie op het terras. Energie en energie had ik genoeg vandaag. Het eerste gedeelte wat meer dan het tweede. Leuke wandeling en dat kleine beetje haast in mijn hoofd is nu ook weg 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten