Pagina's

woensdag 29 maart 2017

oertijdoertijd. De tijd van de hunebedbouwers zogezegd. Weinig over bekend en de geschiedenis begint bij het geschreven woord en in die tijd was er nog geen geschreven woord. Resten in de grond en stenen hebben ze ons nagelaten. Hunebedden en de canon van de Nederlandse geschiedenis begint bij het hunebed.
Veronderstellingen en meer is er over de tijd niet bekend. Sporen en de uitleg van die sporen gegeven met de blik van de moderne mens. Bij het hunebedcentrum in Borger spelen ze die tijd na. Ontwikkeling denk ik dan en de moderne mens anno de 21ste eeuw en hoeveel verschilt die met de oermens van eeuwen geleden. Ervaren en hoe ervaren we het leven van duizenden jaren geleden. Nagespeeld en het echte benader je daar dus niet mee. Hersenen en onze hersenen en hoeveel verschillen er waarschijnlijk zijn met de hersenen van de oermens. Er zijn nog plekjes op deze aarde te vinden waar men het doet zonder stroom en gas en tv en andere gemakken van deze tijd. De oertijd en werken om te leven en te overleven. Niet bezig met amusement en niet bezig met kopen en kopen en nog vele andere verschillen en het blijven veronderstellingen gezien met een blik van de moderne mens.
Een tijdmachine en terug in de tijd om een oermens op te halen en met hem te praten over die oertijd is niet mogelijk en taal en in hoeverre had men in die tijd taal. Dat vraag ik me wel eens af. Terug in de tijd en proberen te overleven in een tijd zonder machines en zonder de hulpmiddelen die we in al die eeuwen hebben ontwikkeld. Lijkt me ook wel een uitdaging. Terug in de tijd en 75 jaren terug in de tijd of iets langer geleden. Zonder de computer en zonder de tv en hoe gaan we daar op reageren. Verslaafd zijn en ik ben wel verslaafd aan de tv en de computer en afkicken en in hoe verre kan ik me aanpassen aan die ouderwetse tijd. Lijkt me wel een leuk experiment. Sommige mensen proberen het uit en doen het zonder en kiezen voor een ouderwetse manier van leven. Ik kan er alleen maar bewondering voor hebben. Neem me wel eens voor het een dagje zonder internet te doen en toch zet ik elke ochtend de computer weer aan J En kiezen voor een situatie waar dit niet kan en een beroep doen op mijn aanpassingsvermogen.
De oertijd en gelukkig bestaat die tijdmachine niet. Die oermens zou zich denk ik niet kunnen aanpassen aan het leven in de 21ste eeuw en stapelgek worden van al dat lawaai en al dat verkeer en al die apparaten. En misschien valt het wel mee en dan past hij zich moeiteloos aan. Evolutie en in hoe verre verschillen we van die mens die leefde in het hunebedbouwers tijdperk.
Mijmeren en vind het leuk om af en toe een korte pauze te nemen bij het hunebed en na te denken over alles wat we bereikt hebben. Is dat evolutie of is het gewoon mens zijn. Steeds verder willen en steeds meer willen zonder even pauze te nemen en zonder te kiezen voor genoeg is genoeg. Genieten en dan kan ik wel genieten van het gemakkelijke leven van 2017 en hoe ziet het leven op aarde er over 100 jaar uit? Iets wat ik niet mee zal maken en vaak ook niet mee wil maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten