Pagina's

vrijdag 3 maart 2017

minder en minder winkelsEen winkel is een plaats waar koopwaar wordt verkocht. Het woord winkel komt van hoek (vergelijk: winkelhaak.
Winkels in mijn jeugd en ik denk even aan de plaatselijke kruidenier die elke zaterdag de boodschappen kwam brengen en ook een winkel had waar hij spulletjes verkocht. Later de rijdende winkel. Ook een snoepwinkeltje in de buurt kan ik me nog herinneren. Boodschappen doen hoefde ik nooit. Schoenen kopen kan ik me nog herinneren en mee nieuwe schoenen kopen en passen. Later in mijn tienertijd naar de platenwinkel in Emmen om singletjes en elpees te kopen. Muziek en elke week fietste ik naar Emmen voor weer nieuwe muziek.
Winkelen en zelf heb ik hier niet zoveel mee. Even naar de supermarkt voor eten en drinken en verder zijn er niet veel winkels meer die ik met een bezoek vereer. Kleding alleen als het echt nodig is en ik draag alles zolang tot het echt niet meer te dragen is. J
Minder en minder winkels en de winkelier klaagt over het gedrag van de consument en zijn voorkeur voor het kopen via het internet. En de pakjesbezorger heeft het druk. Winkelcentra en ik heb het winkelcentrum in Emmen zien groeien en nu leegstand. Vind het leuk even door het centrum te fietsen of even te zitten op het muurtje bij de Hema. Gezelligheid en winkelende mensen. Wat opvalt zijn de vele kortingen en het hele jaar door aanbiedingen. Om de mensen aan te zetten tot kopen en het bezoeken van het centrum. Koopzondagen zijn druk en niet alleen de winkels open maar ook vermaak en meer kijkers dan kopers.
Zelf vind ik het wel leuk om te treinen en dan naar het centrum van een oude stad. Geniet van de sfeer van zo’n oud centrum en de vele kleine winkeltjes en de gezelligheid. Kopen doe ik niet zoveel en ik ben ook niet veel meer nodig. En met een uitkering moet je keuzes maken. Soms wat eten in een leuk eettentje en ook dat is duur geworden en niet altijd te betalen.
Minder winkels en eigenlijk mag het van mij  ook wel wat minder. Consumeren en kopen moet en is goed voor de economie en de handel en geld moet rollen. En soms is het te belangrijk geworden. Het centrum van Emmen vind ik niet echt aantrekkelijk en het is in mijn ogen te groot geworden en te hard gegroeid. We hebben het goed en dat zie je terug aan de vele winkels en restaurants. Ook zijn we gek op de laagste prijs en ook dat zie je terug en de kleine winkelier is er bijna niet meer. De mediamarkt en de primemarkt om er maar twee te noemen hebben de macht. Soms doe ik daar aan mee en de vele keuze en de prijs zijn dan voor mij soms ook belangrijk. 17 miljoen consumenten met allemaal een eigen unieke behoefte en wensen en soms willen we allemaal hetzelfde. Dat dan weer wel
Wel vind ik dat we de winkel en het echte winkelen in ere moeten houden. Zou het jammer vinden als  de winkelcentra nog kleiner zouden  worden en we nog meer zullen  kiezen voor het gemak van het internet. Soms heb je geen keuze. Voor muziek bijvoorbeeld. Er is geen enkele cd winkel meer te vinden in het centrum van Emmen. Of het moet de mediamarkt zijn  en dat heeft ook beperkingen en zo zijn er meer winkels verdwenen. De grote ketens en het internet denk ik dan en natuurlijk de laagste prijs en het gemak.
In de vorige eeuw was men bang voor de toekomst van de bioscoop. De videoband en later de dvd en het bioscoopbezoek liep terug en de bioscopen zouden verdwijnen. De bioscoop heeft het overleefd. Ik denk dat het met de winkel en de winkelcentra net zo zal gaan. Nu even wat minder en in de toekomst zien we weer het leuke en de voordelen van de winkel en zal het kopen via het internet minder en minder worden. En dit is natuurlijk even afwachten en ik heb het ook wel eens mis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten