Pagina's

zaterdag 25 februari 2017

zorgen en waar ik me zorgen overmaakKiezer bezorgd om normen en waarden (Bron: nos teletekst vr 24 februari)
86 procent van de kiezers is bezorgd over de normen en waarden in Nederland, blijkt uit onderzoek van Ipsos voor de NOS. De meesten vinden dat het daarmee slechter gaat dan vijf jaar geleden en maar 9 procent verwacht verbetering.  Ook de gezondheidszorg en immigratie baren ruim 80 procent van de kiezers zorgen. De helft ziet de komst van niet- westerse immigranten als een bedreiging voor de Nederlandse normen en waarden. Een meerderheid vindt dat Afrikaanse migranten die naar Europa komen, moeten worden teruggestuurd. Over president Trump is maar 7 procent positief; onder PVV-stemmers is dat 30 procent.

Zorgen maken over en waar maak ik me zorgen over? De meerderheid en hoor ik als het om zorgen maken gaat bij de meerderheid? Normen en waarden. Tja aandacht voor elkaar en aandacht voor de zwakkeren en daar kan ik me weleens druk ommaken. De gezondheidszorg en de marktwerking. Een onmogelijke combinatie en sommige zaken moet je niet aan de markt overlaten. Immigratie en Afrikaanse mensen. Zag laatst een stukje over de Europese buitengrenzen en hoe die nu in Afrika liggen en hoeveel geld ernaar dat Afrikaanse land gaat om de mensen tegen te houden. Denk aan ontwikkelingsgeld en hoeveel geld er al die kant is opgegaan en ze hebben het er niet beter door gekregen. Een bodemloze put. En nu komen ze massaal deze kant op.

Ik maak me soms ook wel druk over de toenemende wereldbevolking en het toenemende kapitalisme. En het vele en vele geld en er komt steeds meer bij. De armoede en de rijkdom en het grote verschil tussen deze twee groepen. De te belangrijke rol van de handel en de economie en het ‘mooie’ systeem wat we hebben ontworpen om onszelf aan de gang te houden.

Las gisteren een open brief van Prinses Irene. Hieronder een klein stukje uit die brief.
De manier waarop we met de Aarde omgaan is economisch gedreven roofbouw. De enige waarde lijkt nog de aandeelhouderswaarde. De waarden die er werkelijk toe doen, zoals die van de natuur, de menselijke gezondheid en de sociale leefgemeenschap worden in de prijzen van de heilig verklaarde markt niet meegenomen.

Daar kan ik me wel weer druk om maken. De manier waarop we met de aarde omgaan en de te belangrijke rol van de economie. Ach ja maak me al zolang druk om de vele gekte in de wereld en de vele gekte in ons land. Ben er zelf ook weleens gek van geworden. Heb er geen zin meer in. Leuk om te lezen waar de Nederlander zich druk om maakt en hoe de gemiddelde Nederlander zijn of haar keuze bepaalt bij de verkiezingen en hoe weinig de Nederlander bezig is met de toekomst en de toekomst voor nieuwe generaties. Hoe slecht we luisteren naar mensen die het goed hebben en het goed zien. Ik denk even aan onder meer Prinses Irene en hoe we weer overgaan tot de orde van de dag en we denken even weer aan de Moslim en aan ons maandelijkse geld en we willen meer en meer geld en minder moslim natuurlijk en alles wordt duurder.

Balen kan ik nog wel als ik naar de tv kijk en ik hoor die gekte weer en de miljarden vliegen weer over de tafel en de vele meningen natuurlijk. Ik heb meestal geen zin meer om me daar echt druk om te maken. De gekte ligt dan weer op de loer. Ik kijk toe en verbaas me niet meer en ik geniet van het kleine en een dagje met mijn lief naar Limburg en wandelen en fietsen en ik kijk toe en zie het steeds gekker worden….

En heel misschien zijn we in de toekomst in staat ons echt te ontwikkelen en tijd voor een echte (r)evolutie binnen het mens zijn en ik ben bang dat dit een droom zal blijven…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten