Pagina's

zaterdag 18 februari 2017

Verslag van de derde wandeling van het winterkwartet18 februari en vandaag en mogen is het tijd voor de derde wandeling van het winterkwartet van de wandelclub. Traditiegetrouw is de start van de derde wandeling vanaf de camping Het kuierpad in wezuperbrug. Te ver fietsen en dus met de bus. Lijn 21 Emmen naar Assen gaat door Schoonoord en in het centrum van dit mooie dorp uitstappen en dan 2 km lopen naar de startplaats. Langs het oranjekanaal en een lange rechte weg. Om half negen stap ik op die bus en er stappen nog een paar wandelaars in. Herken ze aan hun wandelschoenen en aan hun modieuze wandelkleding. Wandelen is een subcultuur en de laatste jaren zie je steeds meer speciale wandelkleding en speciale rugtassen voor het wandelen. Op wandelschoenen na doe ik hier niet aan mee J. Doet me even denken aan de jaren 70 en de vele wandelverenigingen en de kinderen die meededen. En zelf ook nog meegedaan.
Op gymschoenen en wandelschoenen had je nog niet en verder kleding van de wandelclub. In het wit  en netjes in het gelid en in de maat en een beker voor het groepje dat dit het beste deed. Nu zie je dit niet meer. Bij wv Bargermarke krijg je nog wel een poloshirt en trainingsjack in bruikleen en je bent verplicht als je meegaat dit te dragen en dat is voor mij geen probleem.
Om 9 uur in Schoonoord en 2 km lopen naar het Kuierpad. De andere twee halen me in en lopen wat harder. Voor mij hoeft het niet zo snel en ben niet zo prestatiegericht. Om half tien bij de start en inschrijven en vertrekken. Veel wandelaars er men had al 135 inschrijvingen. Het eerste stukje over de camping en dan het bos in. Weet zo niet de naam van dit bos. Brede paden en veel open plekken. Anders dan de emmerdennen. Hoor vogels en geen auto’s Ook dat is anders dan in Emmen. Bij nat weer hoor je altijd de auto’s. Afwisselend en veel links en rechtsaf. Zelfs nog een stukje heide. Na een km of 6 komen we aan in Schoonoord en even door de bebouwde kom en de bouw. Rust op 8 km bij de Haven. Ook al een traditie. Op 200 meter van waar ik uit de bus ben gestapt dus ook 2 km vanaf de start. Grappig hoe ik rechtstreeks nog maar 2 km verwijderd ben van de start en al 8 km heb gelopen. Even stempelen en buiten op een bankje neem ik even koffie en een plakje stoet. Nog 7 km af te leggen. De 10 km gaat langs het kanaal en wij worden Schoonoord ingeleid. Een omweg en we moeten natuurlijk wel de 15 km afleggen. Kom langs het sportpark en jarenlang stond hier jaarlijks een feesttent waar Normaal optrad. Vaak geweest en verleden tijd. Tussen een kerkhof en een waterzuivering door en we komen weer uit bij het Oranjekanaal. Zie twee hele grote stoelen staan. Het dorp van de reuzen Ellert en Brammert en het bijbehorende openluchtmuseum. Een brug over het kanaal en zie in de verte het centrum en van de andere kant komen de 10 km lopers. Zij nemen de snelste weg. Hierna het bos weer in een smalle paden afgewisseld met brede paden en af en toe een stukje fietspad. Zie voor me een paar ree├źn oversteken. We komen weer in de buurt van de start en lopen met een boog om het Kuierpad heen. Om half 1 weer bij de finish en precies drie uur gedaan over iets minder dan 15 km. Bewolkt en droog en goed begaanbare paden en dat scheelt. Even een praatje met het bestuur van de wandelclub en uiteindelijk  vandaag iets minder dan 300 wandelaars en men is tevreden. Nog even afwachten hoeveel er morgen mee lopen. Neem een kopje koffie en 1 euro voor een beker koffie is niet duur. Verder soep en gehaktballen ook voor betaalbare prijzen. Om 13.00 uur vertrek ik en nog een half uurtje lopen naar de bushalte. Ruim voor twee uur ben ik er en tijd voor de meegebrachte koffie en de laatste plakjes brood. Zelfs de zon laat zich nog even zien. Half drie weer in Emmen en op fiets naar huis. Voel me heerlijk ontspannen. Bargermarke bedankt voor het organiseren van deze wandeling en tot ziens in maart voor de vierde wandeling van het winterkwartet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten