Pagina's

donderdag 16 februari 2017

simpelSimpel en ik denk even terug aan mijn jeugd en mijn favoriete tv-programma’s. De fabeltjeskrant en dan naar bed. Enkele jaren voor mij de gewoonste zaak van de wereld. Meneer de Uil, Bor de wolf en het grote enge bos. 5 minuutjes en elke dag weer genieten. En Swiebertje natuurlijk en Saartje, de burgemeester en zijn beste vriend Malle Pietje en het leven was niet meer dan een kopje koffie in de keuken van Saartje en een lekker koekje. Later Amerikaanse programma’s als Bonanza, de Waltons en het kleine huis op de prairie. De problemen van John boy in de Waltons. Het simpele boerenleven in het kleine huis op de prairie en de mannen van Bonanza. Simpel en het kleine leven en dromen van een leven zoals in het kleine huis op de prairie.
Het leven kan best ingewikkeld zijn met al die drukte om me heen. Die vele auto’s op de weg en al die haast. En de prestatiegerichte maatschappij natuurlijk en hoe ver de wereld van het kleine huis weg is.
De inloop en ik zie soms de wereld van Swiebertje. Een kopje koffie en samen eten en even het gewone en simpele leven zonder al te veel geld en zonder de prestatie en mens mogen zijn.
Het kleine huis was afgelopen jaar weer op tv en  ik ken nog steeds mensen die daarnaar kijken en ervan dromen natuurlijk. Zelf hoef ik dat niet en ik kan het dromen en heb het  al vaak gezien.
De goede oude tijd en de wereld van nu lijkt in geen enkel opzicht meer op het leven in die tv-programma’s. Ingewikkeld en prestatiegericht en gericht op werken, handel en geld verdienen en alles wordt in geld uitgedrukt.
De zwakste schakel telt niet meer mee. Ken velen voor wie bijvoorbeeld het geld veel te ingewikkeld is geworden. Laag geletterden ken ik ook. Werkend bij de sociale werkplaats bijvoorbeeld en zonder verdere hulp kunnen ze zich niet staande houden. De zwakkeren voor wie goed gezorgd wordt. Zo zegt men dan.
De duurder wordende zorg voor de mensen die zich zonder niet meer kunnen redden. Hulp bij het invullen van formulieren, hulp bij financiƫn, dagbesteding en psychische hulp en zo nog veel meer.
Simpel houden en rekening houden met de zwakste schakel. En niet zo snel voorwaarts. Tja het moet snel en het moet ingewikkeld en je kunt vragen om hulp. De participatiesamenleving en de verantwoordelijkheid neerleggen bij degene die hulp nodig heeft. Ook niet echt sociaal.
En de eigen bijdrage natuurlijk. Hulp kost geld en je kunt best een gedeelte zelf betalen. Met een uitkering lastig en als je geluk hebt houden ze daar een beetje rekening mee. Eigenlijk zou die hulp gratis moeten zijn. Het is niet de eigen keuze van die zwakkere. Hij of zij zou het ook liever anders willen zien. Simpel en voor iedereen te begrijpen.
Persoonlijk red ik me  en kan ik nu door het leven zonder hulp. Een plekje zoals  de keuken van Saartje en een leven zoals in het kleine huis en zo probeer ik ook te leven. Lopend en fietsend door het leven en er zijn voor mijn medemens. Kom weer uit bij samen en delen..
En vaak lukt het me om de gekte de gekte te laten en te kiezen voor het simpele... en ik denk aan de mensen die die keuze niet hebben en moeten roeien met de riemen die de samenleving ze geeft en dat is niet altijd simpel, leuk en gemakkelijk !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten