Pagina's

donderdag 23 februari 2017

Muren en hekkenMuren en ik denk gelijk aan de muur tussen Oost en West-Berlijn. De tijd van het communisme en een stad verdeeld door een muur. Om mensen binnen te houden en om ze te beletten het land te verlaten. Muren nu weer actueel en ik denk even aan de VS en Mexico en de muur die men langs de grens wil bouwen. Niet om mensen binnen te houden maar om mensen buiten te houden. Binnen of buitenhouden. Het kan allebei. Zat een tijdje geleden naar een programma over muren en hekken te kijken en dan zie je dat er nog heel veel muren tussen landen zijn. En waarom eigenlijk? Stel me voor dat het leven in je land slecht is en dat er oorlog is en hierdoor geen toekomst en je hoort verhalen van anderen over het goede leven elders en je vertrekt. Geld en met geld is het gemakkelijk te vertrekken en zonder moeilijker en dat is weer een ander verhaal.
Je woont in een rijk land en het leven is er goed en geen oorlog en andere ellende en er komen mensen uit andere delen van de wereld naar je land. Zij willen dit ook en zij willen de ellende achter zich laten. Bang en bang dat die vreemdelingen het goede leven zullen vernietigen. Een ander geloof en andere normen en waarden en kunnen ze zich wel aanpassen aan je land. Angst en angst voor het vreemde van de vreemdeling. Ook voor de vreemdeling valt het niet mee. Een taal waar je niets van verstaat en de haat die je tegen kunt komen en de angst natuurlijk.
Muren houdt mensen buiten en moet je als Europa nu muren gaan bouwen om mensen die het ook goed willen hebben buiten te houden. De rijkdom delen en helpen bij de opbouw van de wereld en oorlogen en geweld en wat kun je als buitenstaander doen of niet doen natuurlijk… Overal vrede en overal het goede leven en de noodzaak om op zoek te gaan naar een goed en veilig plekje is er niet. Opvang in eigen regio en wij willen ze niet. Een vreemdeling met goede bedoelingen is altijd welkom en ik denk even aan de Turken en Marokkanen die in de jaren 70 naar ons land werden gehaald. Om te werken en tijdelijk en velen bleven.
Muren en ze zijn van alle tijden en op vele nivo’s. Ik denk even aan onze huizen en de vier muren die ons omringen en ons eigen plekje. Ik denk even aan die vele schuttingen waarmee we onze tuinen omringen. Ons plekje en privĂ© en niet om te delen met de buurman en de deur op slot als we er niet zijn of gaan slapen. Mijn en dijn en eigendom en de dief buitenhouden. De kastelen van vroeger met de gracht en de dikke muren om de vijand buiten te houden. Deuren op slot doen en de gast moet eerst aanbellen en krijgt dan te horen of hij welkom is. Muren in het klein en in het groot. Delen en ik zie het wel eens als een plicht om de rijkdom en het goede leven te delen met mensen die dit niet hebben. Velen willen een goed leven en maar weinigen willen het delen. Als land, als werelddeel en in het klein je eigen huisje en je eigen grenzen die niemand ongevraagd over mag. 1 aarde en we zijn allemaal mensen van vlees en van bloed en het is leuker om eerst naar de overeenkomsten te kijken en pas veel later naar de verschillen. Een vreemdeling met goede bedoelingen hoort nog steeds welkom te zijn en stel je eens voor dat je zelf weg moet van je geboortegrond en niemand wil je.. Wat dan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten