Pagina's

maandag 6 februari 2017

goed of foutBegin jaren 90 in de vorige eeuw en ik maak kennis met de computer. Nog geen internet en nog geen windows en ook de computermuis is nog niet uitgevonden. De computer en rekenen en maar twee mogelijkheden. Goed en fout of een 0 of een 1 en een middenweg kent de computer niet. Nu vele jaren later en in elk huishouden staat nu wel een computer en dan de smartphone en het internet. Een rekenmachine. To compute en rekenen en nog steeds twee mogelijkheden en nog steeds een 0 of een 1 oftewel goed of  fout. Er zijn meer apparaten te bedenken die maar op 1 manier bediend kunnen worden. Goed dus en fout bestaat ook.
Mens zijn en de mens is van nature goed. Het zijn de omstandigheden die zorgen dat de mens zich fout gaat gedragen. Mijn mening en ook dat kun je een foute mening vinden. Of je bent het met me eens en je vind het goed. De mens is meer dan goed of fout en dat is het grootste verschil als je de mens vergelijkt met de computer.
Fout zijn en de wet overtreden en in de cel of een boete. Is die mens dan fout of is er ook nog goed? Kijkend naar de wet en de regels is hij  fout en als mens kan hij een goed mens zijn. Goed en fout in de mensenwereld is best wel ingewikkeld en meer dan rekenen en de regels toepassen.
Iedere moslim en asielzoeker heeft slechte bedoelingen en mag ons land niet in. Vorige week en de president van de VS wil mensen uit 7 moslimlanden het land niet meer inhebben. Omdat het slechte mensen zijn of omdat er slechte mensen tussen kunnen zitten? De rechter vindt dit in strijd met de wet en ze mogen toch het land weer in. Goed of  fout en wanneer loopt een land gevaar biij het toelaten van de vreemdeling en een vreemdeling met goede bedoelingen hoort altijd welkom te zijn. Ook een mening en ook dan is er goed of  fout. De gulden middenweg als het om mens zijn gaat en goed of  fout bestaan niet of..
De computer en zijn invloed op onze samenleving en dan komt goed of fout weer om de hoek kijken. In tegenstelling tot de mens kent de computer bijna goed en bijna fout niet. Het is het 1 of het ander en dat maakt het niet altijd leuk. Jammer is dan dat de mening van de computer soms belangrijker is dan de mening van de mens. Computerprogramma’s worden dan wel geschreven door mensen en je kunt uitzonderingen inbouwen maar het heeft zo zijn beperkingen.
Mens zijn en dan is er meer dan goed of fout en het grijze midden en het voordeel van de twijfel en dan is het maar goed dat er nog rechters zijn en dat de wetten en regels nog door mensen gemaakt worden…. Ingewikkeld is het leven wel geworden en complexer om maar even een moeilijk woord te gebruiken en ook als het gaat om goed en fout is het leven ingewikkelder geworden.,
Een apparaat dat ons helpt bij het nemen van beslissingen en zelfs voor ons beslist en dat is jammer en dan zou niet de computer maar een mens het laatste woord moeten hebben en zelfs dan wordt het moeilijk en moeilijker.
Fout zijn en wanneer is iets fout en wanneer is het goed? En dat spreken we met elkaar af en de rol van de politiek is dan groot en soms weer te groot en meningen spelen soms een te grote rol.
Zou het niet simpeler zijn  om goed of  fout aan de computer over te laten. Het land laten besturen door een computer met maar twee mogelijkheden… En dat lijkt me een nachtmerrie. Het grijze gebied en de mens is meer dan goed en of fout natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten