Pagina's

woensdag 8 februari 2017

geld, geld en nog meer geld
Geld en hoe we jammer genoeg niet zonder kunnen. Ooit een ruilmiddel en een middel om alles gemakkelijker te maken. Nu voor velen het allerbelangrijkste en een doel op zich. Verkiezingen en je ziet hoe belangrijk geld is geworden. De ene belofte na de andere en hoe hou je aan het einde van de maand een beetje meer geld over. Geld maakt niet gelukkig en gelukkig is er geld. In een wereld waar niets gratis is een waarheid en niet altijd een leuke waarheid. Verschillen tussen mensen en verschillen tussen het geld wat eenieder elke maand krijgt. Werken hoort er ook bij en wie werkt krijgt daar een beloning voor en voor wie niet werkt is er ook een beetje geld.
Werken en ook zonder werk zou ons leven er anders uitzien. Werken tot je erbij neervalt en het geld maakt iets goed. Er zijn nog plekjes op deze mooie aarde te vinden waar geld geen enkele rol speelt en men het anders doet en deze plekjes zijn jammer genoeg zeldzaam. Ik droom weleens van wonen in een museum en samen en delen en je levert je geld in bij de poort en eten en drinken vrij en eenieder draagt naar vermogen zijn of haar steentje bij.
Aan het eind gekomen en een ieder maakt dit mee en wat is dan het allerbelangrijkste. Je geld of de mensen die je dierbaar zijn om je heen. Om, afscheid te nemen. Of gaat het erom wat je nalaat aan je nabestaanden en de hoogte van je bankrekening en het vele bezit wat je nalaat. De meesten zullen die dan niet belangrijk meer vinden en kiezen voor …
Minimalist zijn zegt mijn lief wel eens. “Ik ben een minimalist en doe mijn best zo zuinig mogelijk te leven”. Ach zelf vind ik geld ook het minst belangrijke in mijn leven. Een uitkering en een goed gevoel en lekker in mijn vel. Of loon en elke dag op je tenen lopen met alle gevolgen van dien. Werken moet lonen maar mens zijn ook en mens zijn is meer dan alleen maar werken, geld verdienen en weer uitgeven natuurlijk. Geld en nog eens geld en de mate van belangrijkheid en bijna alles wordt in geld uitgedrukt. Ziek zijn en het ziekenhuis en wat het allemaal wel niet kost. Aan oud worden en leeftijd komt een prijskaartje. Zorg en zorg nodig hebben en meer willen dan bed, bad en brood en het wordt te duur. De natuur en wat het ons kost op jaarbasis. Hagel en storm en sneeuwval en files door het slechte weer en hoe duur dat wel niet is geworden.
Haast hebben en geen tijd meer voor jezelf en je dierbaren en de kosten van een burn out. Geld en wat hebzucht veroorzaakt en de kosten van hebzucht en macht en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kiezen en kiezen voor een evolutie binnen het kapitalisme. Daar droom ik ook weleens van. Niet dat geld op nummer 1 maar bijvoorbeeld de liefde, elkaar en samen. En de aarde en de planten en dieren op nummer 1. Eten en drinken en niet alleen maar om een ander meer geld te geven maar omdat het goed voor ons is en geld is soms alleen maar slecht voor ons. Liefde geven aan het geld en ook daar krijgt het geld nooit genoeg van. Onverzadigbaar zogezegd…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten