Pagina's

zaterdag 21 januari 2017

verslag van een wandelingVandaag 21 januari  de tweede wandeling van het winterkwartet. De wandelclub organiseert in de winter 4 wandelingen met verschillende startplaatsen. Vandaag dus de tweede wandeling met als startplaats Odoorn. Een uurtje fietsen of 20 minuten met de bus en ik kies voor de bus. Vanmorgen om half acht ging de wekker en koffie en brood smeren. De bus vertrekt om half tien en ik heb geen zin in haast dus vertrek op tijd naar het station. Net onderweg en ik kom er achter dat ik mijn bril ben vergeten. Dan maar zonder en bij te weinig licht kan ik dus niets lezen. Om even voor tien ben ik in Odoorn. Vlakbij de startplek uitstappen en even inschrijven voor de wandeling. 3 euro voor leden en dan het werk wat de wandelclub ervoor doet en dat is dan niet duur. De routebeschrijving op papier en uitgezet door middel van bordjes. Even een stukje door de bebouwde kom en hierna een akker. Drentse zandgronden en richting het bos. Er ligt nog een beetje sneeuw en net onderweg laat de zon zich zien. 
Het is druk en er lopen vandaag een kleine 250 mensen de wandeling. Verschillende afstanden 5,10,15,20 en 30 km en verschillende starttijden. Tussen 8.30 en 12.00 uur dus mensen verdeeld over de dag. Ik loop de 15 km en soms even een stukje samen op met de 20 en 30 en soms alleen de 15.
Wandelen is de haast uit je hoofd lopen en kijken wat er overblijft en haast heb ik nooit en ook in mijn hoofd is het vaak stil. Wandelen en ritme vind ik dan belangrijk en niet te snel natuurlijk. De auto gaat me vaak te snel en wandelen is een leuke en hele oude manier van verplaatsen. Veel bos vandaag en ook stukjes langs bosranden.
Na 8,6 km rust en controle in Exloo en ik besluit even voor de rust te pauzeren. Kom een leuk bankje tegen met een mooi uitzicht en tijd voor koffie en een plakje stoet. Duur hoeft zo’n wandeling niet te zijn en zelf koffie en brood meenemen is dan handig. Meestal loop ik 3,5 uur over 15 km en de route is vandaag iets langer. Ben om 12 uur bij het rustpunt en even een stempel halen en verder. 1 keertje verkeerd gelopen en dromen en achter anderen aanlopen en dan kan het wel eens mis gaan. Mooie afwisselende route over fietspaden en bospaden en af en toe een glad stukje en de zon natuurlijk
Na de pauze en een smal pad over de hei en het wandelpad is bijna niet zichtbaar. Respect voor de routeuitzetter  en anderen die op de fiets dat pad hebben genomen. Weer bos en glad is het wel en af en toe is het goed opletten. Na een uur kom ik weer in de buurt van Odoorn en even over een fietspad langs een doorgaande weg en hoeveel lawaai maken auto’s en vooral hun banden en hoe stil is het wandelen. Af en toe wat last van het geklets van medewandelaars die mij inhalen of die ik inhaal en verder stilte. Loop alleen en dat doe ik dan ook het liefst. Genieten van het lopen en de rust en stilte om me heen.
Om even over half twee ben ik weer bij de start en finish en ruim op tijd voor de bus die om 10 over twee vertrekt. Lodewijk, de route uitzetter zit er ook en ik kan met hem meerijden naar het station. Hij vertelt dat er weer iemand zo leuk was geweest om pijltjes weg te nemen. Extra werk en opnieuw aanbrengen. En waarom ? Heb respect voor hem en anderen die deze tocht mogelijk hebben gemaakt.
In februari de derde wandeling en ik zie wel even of het lukt om mee te doen. Heb wel weer genoten van deze wandeling !!