Pagina's

dinsdag 31 januari 2017

toeschouwer zijnToe schouwen en kijken naar iets zonder er actief aan deel te nemen. Toeschouwer zijn betekent niet per definitie objectief zijn. Fan van Ajax of Feyenoord en een wedstrijd bezoeken en hopen dat je club wint. Toeschouwen kan ook objectief en hopen dat de beste mogen winnen. Of de club die het leukste voetbal laat zien.
Toeschouwen en zonder een favoriet en zonder mening naar iets kijken. Amusement en vermaak en dan maakt het niet uit wie er wint. Politiek is eigenlijk net zo iets. Geen vermaak en serieus. Het gaat om de toekomst van een land of groter de aarde. Iedereen heeft een stem en mag meepraten. Ik kijk graag toe zonder direct een mening te hebben of een favoriet. De VS en Trump en het is wel leuk om te zien hoe alles verder gaat. Ver van mijn bed en toch heeft het invloed op mijn dagelijks leven. Of niet natuurlijk.
Ik kijk graag tv en dan is het amusement. Soms moet je het wel serieus nemen en ook dat is een mening. Objectief een land besturen en rekening houden met de mening en het belang van iedereen en dat is vaak niet de bedoeling. Je ergens druk om maken en hopen dat jouw club wint en het laatste woord heeft. Het boeit me meestal niet zo. Ik heb natuurlijk wel een mening en vaak sta ik alleen zonder en met…
Toeschouwers en de beste stuurlui staan nog steeds aan wal en ook dat klopt wel. Niet tevreden zijn en toch genoeg te eten en te drinken hebben en muren willen bouwen om mensen die ook een comfortabel leven willen hebben buiten te houden. Of om het eigen volk binnen te houden. De muren tussen mensen en hoe gek we hier nog steeds op zijn. En dat is weer een ander verhaal en laat mij maar lekker toekijken zonder direct een muur te willen bouwen.
En kan dat wel? Toekijken zonder direct het beter te willen weten en zonder direct kritiek te hebben en zonder een eigen mening. Het kan en toch kan het niet altijd. De wereld en alles draait om geld, macht en nog veel meer. Het kan anders en toch weer niet. Niet mee willen doen en dat is moeilijk. Toeschouwen en zien hoe alles gekker en gekker wordt en zonder dat ik er iets aan kan doen. Chaos zeggen sommigen. Eerst chaos en er moet eerst weer een oorlog komen voordat het beter en anders wordt. De wederopbouw denk ik dan en af komt het nooit.
En kiezen voor de zijlijn zonder mee te doen en zonder een eigen mening en zonder invloed. Als ik dat zou willen zou ik niet mijn mening geven op dit internetplekje en zou ik kiezen voor niets en toch kies ik hier soms voor.
Gekte en al die gekte om me heen en hoe ik hier ooit gek van werd. En nu kijk ik toe hoe alles doorgaat en de macht van de meerderheid en de macht van het systeem. Kies voor het kleine en genieten van het simpele zonder me direct te ergeren aan het grote en dat kan en mag gelukkig.
Heb bewondering voor de mensen die het goede voorbeeld geven en die  zich niet laten beinvloeden door het systeem en de gekte en die zijn er gelukkig nog genoeg. Genoeg is het nooit. Dat is dan ook wel weer zo. 
Geniet van het wandelen en van het doorgaan met ademhalen en zie de toekomst gelukkig niet altijd al te somber. Evolutie en dat kan en dan maar mijn eigen evolutie en mijn eigen groei. Ook de moeite waard en verder kijk ik wel toe en zie ik wel hoe het verder gaat….