Pagina's

zondag 22 januari 2017

rechtdoorEen aantal jaren geleden het pieterpad gelopen. Van pieterburen boven in de provincie Groningen naar de Pieterberg onder in Limburg. De kaart van Nederland een rechte lijn trekken van het noorden naar het zuiden. En rechtdoor lopen langs deze lijn en dat is onmogelijk. Allerlei obstakels zullen dit verhinderen. Van A naar B in 1 rechte lijn en hoe groter de afstand hoe moeilijker dit wordt. Hemelsbreed kunnen twee punten heel dicht bij elkaar liggen en eenmaal op weg kan het een lange weg zijn.
Een leeg vlak en twee punten door middel van een rechte lijn verbinden en dan langs die rechte lijn deze afstand afleggen. In de lucht of op het water zou het nog kunnen maar op het land wordt dit al een stuk moeilijker zo niet onmogelijk.

Een gesprek met een medemens en hij vertelt over zijn leven en het verlangen om alles rechtdoor te doen en hij vertelt over de obstakels die je dan tegenkomt. Afhankelijk zijn van anderen en van instanties en hoe moeilijk het dan wordt rechtdoor te willen. Eerst links of rechtsaf en zelfs daarna wordt rechtdoor willen je onmogelijk gemaakt. Gisteren las ik een stukje over de zorgverzekering en afspraken tussen de zorgverzekeraar en de zorgverlener. Stel je bent verzekerd voor fysiotherapie en voor meer dan 20 behandelingen en je hebt een blessure en hoe moeilijk het dan wordt om die 20 behandelingen te krijgen. Ook als het nodig is en hoe ingewikkeld dit is geworden.
De trein en van a naar b en verschillende vervoerders en simpel een kaartje kopen of bij het beginpunt inchecken en bij het eindepunt uitchecken is niet mogelijk. Ach ja al dat gedoe zorgt voor een bult werkgelegenheid en ook voor veel frustratie. Om nog even op de zorgverzekering terug te komen. Niet meer de keuze uit 1 of 2 polissen maar 40 en nog wel meer. Rechtdoor en dat bestaat dan niet meer.
De politiek en een motorman begint een nieuwe politieke partij met de titel rechtdoor. Een leuk streven en kan het wel ? Alleen maar rechtdoor zonder rekening te houden met al die obstakels die je tegenkomt. Denk het niet en je bent 1 van de vele politieke partijen in ons land. Ook al wordt je gekozen. Alhoewel, ook als 1ling kun je invloed hebben op het politieke denken van andere partijen. Rechtdoor kan ook saai en geestdodend zijn. 1 rechte weg tussen a en b en die twee punten liggen hemelsbreed meer dan 200 km bij elkaar vandaan. Met de auto en vliegtuig nog te doen en lopend wordt het al veel moeilijker. Een lang rechte weg van honderden kilometers en lopend afleggen is weer niet te doen en dodelijk saai.
Mogelijkheden en moet je al die mogelijkheden die er zijn om links en rechtsaf te gaan benutten. Kies je voor de snelste weg die saai kan zijn of maak je een omweg die veel leuker is om te lopen of te fietsen. Velen kiezen als het om afstand overbruggen gaat voor de snelste weg en een omweg maken kost alleen maar tijd. Als ik dan kijk hoe ingewikkeld met name de zorg is geworden en de vele partijen die allemaal verschillende belangen hebben.
Tja dan gaat het vaak niet meer om de snelste weg en al die omwegen maken het leven minder leuk. Het zorgt voor een bult ergernis en daarna komt pas je gezondheid. En die zie ik ook op andere gebieden.
Al die regels en al die splitsingen en de marktwerking zorgt natuurlijk voor een bult werkgelegenheid. En dat is dan ook 1 van de weinige voordelen en dan al die nadelen… Recht toe recht an is veel simpeler en goedkoper en het allerbelangrijkste veel gezonder.