Pagina's

zaterdag 28 januari 2017

ouder wordenMorgen is het 30 januari. Mijn geboortedag. Weet jammer genoeg niet hoe laat ik ter wereld ben gekomen en kan het ook niet meer vragen. Heel misschien weet 1 van de ouderen in ons gezin het nog. Ik hoor het graag.
Ik word 56 jaren jong. Middelbaar en nog niet echt oud. Zo’n 100 jaar geleden was 56 oud. In deze tijd niet meer. Voor werk en solliciteren en dan ben je te oud. Gemiddeld wordt men nu boven de 80 als  ik het goed heb. Dus nog jaren te gaan. De 1 wordt niet ouder dan 10 en de ander haalt met gemak de 90 en waar het hem in zit. Gezond leven kan zorgen dat je oud wordt en soms ook niet. Je genen en dna en domme pech kunnen zorgen dat je de 30 niet haalt. Mijn vader mocht 70 worden en mijn moeder iets ouder. Een broer van me heeft de 67 niet gehaald en een zwager mocht niet ouder worden dan 50. En waarom en wat zorgt ervoor dat je jong sterft of oud mag worden. Ik zie het ook wel eens als het lot en de bestemming en dat is weer een ander verhaal en ik kan de dood ook niet zien als het definitieve einde en ook dat is weer een ander verhaal.
Een aantal jaren geleden en drukte en stemmen in mijn hoofd en beloftes. Sommige avonden een stem en de belofte dat ik de ochtend niet zal halen. Gelukkig nu geen last meer van maar ik denk nog wel eens terug aan die tijd en ben blij dat die stem ongelijk had en ik er nog steeds ben. Wil minimaal 70 worden en verder wil ik er niet al te veel bij stil staan.
Leven in het hier en nu en elke dag een beetje het leven vieren. Genieten van de dag en genieten van de zon en de regen. Genieten van het groeten van mijn medemens en een groet terug en morgen kan ik niet meer wakker worden.. Onze kleinzoon is afgelopen november 5 geworden en samen 60 zijn. Bijzonder en 50 jaren verschil in leeftijd en hoe leuk het is om met hem te stoeien en om hem ouder te zien worden. Verschillen in leeftijd en bijvoorbeeld het verschil zien tussen baby en kleuter en hoe ik zelf ook ben gegroeid.
Schrijven doe ik nu een jaar of 6 en het bevalt me nog steeds goed en ook zie ik het als groei en ouder worden. Soms een schouderklopje en soms geen enkele reactie en ik doe het gelukkig ook voor mezelf. Verder niet zoveel meer te doen en ik sta er wel eens bij stil hoe ik verschil met de gemiddelde 50tiger in ons land. De werkenden dan en balen dat je nu tot je 67ste moet werken of niet natuurlijk. Terugkijken en nu de tijd hebben om terug te kijken. Ouder worden en de toekomst en die is ongewis en dat is ook voor anderen zo. Morgen niet meer wakker worden en het is over en ik ben niets meer dan herinnering.
Schrijven en dromen en schrijven over mijn dromen en sommigen vinden me anders en voor anderen herkenning en weer anderen kunnen het niks vinden. Dromen en misschien word ik ooit nog eens ontdekt en misschien ontdek ik ooit nog mezelf :-).
Jarig zijn en het doet me niet zoveel meer. Vieren met familie en vieren met vrienden en zelf vier ik al elke dag het leven en het feit dat ik er nog mag zijn. Een geboortedag hebben en ooit komt er een sterfdag en ik hoop dat er na die dag nog lang mensen zullen blijven die af en toe nog eens aan me terug zullen denken. Zoals ikzelf ook nog wel eens af en toe terugdenk aan de mensen die er niet meer zijn.

Oh ja ik ben er nog steeds en blijf als het aan mezelf ligt nog een tijdje op deze mooie planeet rondlopen