Pagina's

dinsdag 24 januari 2017

mens en machineIn de vorige eeuw las ik veel boeken van Stephen King. Dikke boeken en in de categorie horror. Christine bijvoorbeeld. Over een auto met een kilometerteller die terugtelde en de auto werd steeds nieuwer en nog meer. 1 van de andere boeken die me is bijgebleven is ‘who made who’. Of het boek zo heette weet ik niet meer en het is de titel van de film die van het boek is gemaakt. Machines grijpen de macht en de mens hoeft alleen maar te luisteren en te gehoorzamen. Machines met een ziel en stel je eens voor dat we morgen allemaal de auto laten staan en wat zal de auto hiervan vinden? In gekte en ik loop te schelden tegen mijn auto en op een gegeven moment scheldt de auto terug. Ik heb wel gekkere dingen meegemaakt en ook dit kon er nog wel bij. Gelukkig was ik in staat om hier weer gelijk afstand van te nemen. Een auto is een ding en dingen hebben geen ziel en geen stem.
De auto hoeft ons niet te dwingen om het te gebruiken. We kunnen niet meer zonder en de auto heeft maar 1 doel en dat is rijden en daar doen we graag aan mee. Machines en hoe gemakkelijk ons leven door al die machines is geworden. Apparaten en ook de computer is een apparaat. Ben niet altijd blij met al die apparaten. Ook omdat we vaak vergeten dat het leven meer is dan het bedienen van een apparaat. Ook veel leuk werk is verdwenen en overgenomen door machines. Zelf ook nog van dichtbij meegemaakt en de mens kon het tempo niet meer aan en de machine wel.
Machines en de rol van de machine in de huidige tijd. Zag gisteren een programma over al die rommel die we uit China halen en de rol van de mens en de machine. Ook een Nederlands bedrijf liet men zien. Ook plastic en made in Holland. De machines zijn even duur en ook de grondstoffen. De mens is in ons land veel duurder en dat kan men opvangen door hier zo min mogelijk gebruik van te maken en je hebt dan ook nog de sociale werkplaats voor goedkopere mensen.
Machines dus dingen die de macht overnemen en de mens heeft niets meer te zeggen. In veel opzichten hoeft de machine niet bang te zijn voor zijn bestaan. De mens kan niet meer zonder. Als het gaat om de auto, als het gaat om de computer en als het gaat om mens zijn.
Mens zijn zonder machines gaat niet meer en bij bijna alles wat we doen zijn we de hulp van een machine nodig. Soms baal ik hier weleens van en dan vooral van die vele auto’s in ons land. De computer vind ik daarentegen  soms wel weer een leuke uitvinding en een uitkomst. Maak graag gebruik van dat apparaat als het bijvoorbeeld om samen en delen gaat. Gemak dient de mens en daar ben ik het dan volledig mee eens.
Baal ook weleens van al die machines en gelukkig mag ik kiezen en kan de auto mij niet dwingen om auto te rijden. Ook de vaatwasser zal ik niet eren. Geef mij maar de borstel en zo zijn er nog meer apparaten die ik niet zal eren. Stemmen en gelukkig praat de machine onder normale omstandigheden niet en heeft de machine op dit moment ook nog niet de macht. In hoe het in de toekomst zal zijn? Dat is dan de vraag en als het om ‘who made who’ gaat en wie maakte wie moeten we oplettend blijven en moeten we zorgen dat de mens het laatste woord blijft houden.