Pagina's

vrijdag 13 januari 2017

mediakranten, tv, radio en tijdschriften als bronnen van informatie
De krant en ik ontdekte de krant toen ik  een jaar of 14 of 15  was. De gijzeling van die trein bij Beilen door Molukkers was volgens mij de aanleiding. Daarvoor boeide het me eigenlijk niet. Spelen en buiten zijn en de tv was niet meer dan de fabeltjeskrant en pipo de clown en natuurlijk Swiebertje :-)
Hoe tv kijken zorgde ooit voor een gedwongen opname. Alleen maar bezig zijn met het negatieve en het feit dat mijn zus moeder was geworden en leven in een  te kleine wereld en te veel drank en nog meer te veel. Me zorgen maken over de toekomst en hoe somber ik die zag.  Opname en hierna op een afdeling in dat gesticht verplicht het journaal kijken elke dag maar weer en hoe het toen langs me heen ging en ik zag het niet.
Denken en hoe je kijk op de wereld  gestuurd wordt. En  bepaald kan worden door de krant en de tv. Geen nieuws kijken en geen krant lezen en alle negativiteit  zie je niet.  Een kleine wereld zonder alle ellende die je dagelijks in de krant kunt lezen. En wat lees je en wat lees je niet. Een kennis heeft afgelopen jaar de krant opgezegd. Te veel negatief nieuws en te weinig positief nieuws en hij werd er depressief van.  Zelf zie ik nog wel leuke dingen in de krant staan en ik vind het leuk om een beetje op de hoogte te blijven en een beetje is genoeg. Ook kan het inspiratie zijn voor een nieuw stukje. De invloed van de krant en de tv op je welzijn en ik denk even aan al die reclame op tv. Gisteren in mijn stamcafĂ© en we zagen reclame voor een of andere loterij. Meer dan 30 miljoen euro kon je winnen en er kwamen verhalen over wat je met dit geld kunt doen en iemand besluit  de volgende dag direct een lot te gaan kopen en hij heeft honger gekregen. Honger naar meer en meer. Reclame en hoe vaak ik het niet meer zie en of ik nu een gehoorapparaat nodig ben? Geen idee en gratis brillen en meer dan 1. Tja 1 bril is voor mij nog steeds genoeg.
Wat doet al die reclame met me en waarom moeten we steeds maar weer kopen en kopen. Objectief en objectief is het niet echt. Altijd overgoten met een kapitalistisch sausje en we moeten door en geld blijven uitgeven. Als je het hebt natuurlijk…
Heb wel eens zin om wat minder tv te gaan kijken en iets anders met  mijn tijd te gaan doen. Gek wordt ik er niet meer van en ik zie het sausje elke dag maar weer. Weet nu dat het ook een vorm van hersenspoeling kan zijn en ik weet ook dat er ook nog ander nieuws is. Snel en sneller en het internet en hoe selectief ik soms ben. Kiezen en keuzes maken en snap best dat er mensen zijn die het nieuws niet meer volgen en de tv uit het raam hebben gesmeten. Alles waar je je aan ergert uit je leven bannen en alles wat je een slecht gevoel geeft ook.
De macht van de media en het beeld wat je van de wereld kunt krijgen als je alleen maar tv kijkt en als je alles maar ziet als waar en objectief. Tja dan vergeet je even dat het ook een vorm van hersenspoeling is en dat het systeem in stand houden het belangrijkste doel is.
Zonder en ooit was er een tijd zonder tv en zonder het internet  en zonder een krant. Vraag me wel eens af hoe het nieuws in die tijd bij het volk kwam…
Alles uitzetten en gelukkig ben ik in staat alles uit te zetten en dan kan ik weer genieten van een stukje lopen en van het groeten van mijn medemens. Genieten van de zon en de regen en nu de sneeuw en het wordt winter. Het belangrijkste nieuws is nog steeds het weerbericht en dat ziet er weer goed uit of niet natuurlijk…. Weten dat ik in mijn 1tje de wereld niet kan veranderen en weten dat ergeren en kijken niet verplicht is. Weten dat er meer is dan de tv en de krant en dan denk ik even aan de liefde en aan de natuur. Voor de natuur is de massa ook niet zo lief en gelukkig zijn er uitzonderingen en is er over 100 jaar nog wel natuur….. Ik zal het niet weten en dat is ook niet erg.  En ook weten dat ik wel eens te somber ben en dat het meestal wel weer goed komt. De soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt geserveerd…