Pagina's

woensdag 18 januari 2017

hebzuchtHebzucht - de zucht naar het hebben. Als je goed om je heen kijkt is de eerste (en ook tweede) indruk dat wij mensen van nature hebzuchtig zijn. Naar geld en dingen, naar status, aanzien, roem, vroomheid, seks, intimiteit, liefde, geluk, wijsheid.
Hebzucht en hoe hebzuchtig ben ik? En hoe speelt de samenleving in op de hebzucht bij de mensen. Een avondje tv en hoeveel reclame er wel niet langs komt en hoe word ik erdoor beïnvloed? Kopen en kopen en hoe alles draait om kopen en kopen, Consumentenvertrouwen en hoeveel vertrouwen hebben wij in onze eigen situatie. En willen we geld uitgeven. Alles is gebaseerd op hebzucht. Ook 1 van mijn grootste ergernissen.
Reclame in de bus en lezen doe ik het niet. Mijn lief wel en het gaat om de aanbiedingen en om de boodschappen. Hebben we anders aan het eind van de maand geld te kort? Ik denk het wel of niet natuurlijk. Goed voelen en zelf weinig behoefte hebben aan kopen en kopen. Elkaar beïnvloeden en ik denk even aan al die loterijen en hele grote geldprijzen. Willen we allemaal wel en wil ik het ook.. Loten kopen doe ik nooit. Komt dat door de wel erg kleine kans om wat te winnen of . Tja geld en met wat meer geld kan ik iets meer voor een ander doen en betekenen en dat zou dan de enige reden kunnen zijn.
Geld en verschillen en discriminatie en dat mag. Verschil als het gaat om geld vinden we normaal en dromen van veel geld kan iedereen. Een maximum aan de hebzucht van mensen en die is er niet. Naast minimum geld maximum geld en ook een maximum winst voor grote bedrijven. En alles meer dan het maximum naar de algemene middelen. Ook een mooie droom. Grenzen en grenzen zijn belangrijk.

“Een onverzadigbaar verlangen naar meer.” En genoeg is het nooit en het meer komt nooit vol. Het houdt ons aan de gang en de vooruitgang natuurlijk en het kan altijd beter en het zorgt ook voor werkgelegenheid. Af is af en dat is het nooit en het kan altijd beter. Ook een vorm van hebzucht of kan het altijd beter en is het nooit genoeg?
Ergernissen en naast de vele hebzucht heb ik wel meer ergernissen maar me ergeren aan hebzucht spant wel de kroon. Kunnen we aan onze eigen hebzucht ten onder gaan. Daar ben ik dan ook weleens bang voor. Doemdenken en daar krijg ik geen genoeg van en is dat ook hebzucht? De zucht die ons aan de gang houdt en die zorgt dat ons leven zin heeft. Tevreden zijn en niet zo veel wensen meer hebben en tevreden zijn met mijn huidige situatie en dat is het dan zonder direct mijn hebzucht een rol te laten spelen.
Men heeft het ook weleens over de 7 zonden en de hoofdzonden. Uit de katholieke traditie en ze horen allemaal bij de mens en laten zien dat de mens verre van perfect is: “hoogmoed, jaloezie, boosheid, vraatzucht, wellust, hebzucht en lusteloosheid” Vele films hebben 1 van deze zonden als hoofdthema en ze hebben hoge kijkcijfers
Gezien als slechte eigenschappen en gezien als iets waar niets aan te doen. Ach ja zonder goede en zonder slechte eigenschappen is de mens geen mens meer maar wat minder hebzucht zou van mij wel mogen.